Pyöräilimme tänään Haltialan kotieläintilalle munkeille ja katsomaan karitsoja. Tyttöni kertoi hymyssä suin, että oli saanut luistelussa kiva kaveri -lapun. Samoin kaveruus on noussut nyt puheenaiheeksi sen jälkeen, kun ensi syksyn eskaripaikat tulivat ilmi. Hän aloittaa meidän lähellä olevassa eskarissa eli siirtyy nykyisestä päiväkodistaan. Hänen varhaiskasvatusopettaja sanoi eräänä aamuna minulle päiväkodilla: ”Ei huolta, hänellä on niin hyvät kaveritaidot, että hän tulee pärjäämään hienosti.” Tuon kuuleminen ja kaveruudesta kiittäminen tekevät vanhemman enemmän kuin onnelliseksi. Kaveruus ja olla kiva kaveri eivät ole aina aikuisellekaan helppoja asioita.
Olen vuosien mittaan sanonut hänelle iltaisin aina muiden asioiden lomassa, että onpa hän kiva kaveri ystävilleen. Haluaisin ajatella, että positiivisten asioiden toistaminen saa hänet itsekin luomaan identiteettiään näiden hyvien asioiden ympärille. Mutta niinhän sitä sanotaan aikuistenkin kohdalla. Parhaimmassa tapauksessa ihminen alkaa elämään kehujen mukaisesti: ”Give people a fine reputation to live up to.” Julkinen kehuminen ja kiittäminen voivat parhaimmillaan saada henkilön tekemään töitä entistä enemmän ylläpitääkseen tuon maineen – samalla lailla lapsi saa luultavasti kehumisesta ja kiittämisestä buustia. On asioita, joita haluaa liittää itseensä ja, siihen miten näkee itsensä. Hyvä ruokkii hyvää.
Kaverina olo ja hyvä itsetunto
Mielestäni kaverina olo ja muiden seurassa käyttäytyminen ovat kytköksissä vahvasti myös hyvään itsetuntoon. Mannerheimin Lastensuojeluliitto määrittelee lapsen hyvän itsetunnon hänen myönteiseksi ja totuudenmukaiseksi käsitykseksi itsestään, omista ominaisuuksistaan ja taidoistaan. Itsetunto on siis itsensä tuntemista ja itsensä hyväksymistä. Jos sinulla on itsesi kanssa kiva olla, jaat hyvää mieltä helpommin myös eteenpäin.
Jos pienemmiltä lapsilta kysytään, millainen on kiva kaveri, vastaus on usein käänteinen: ”Kiva kaveri ei lyö tai hauku.” Nuo ovat kuitenkin normaaleja käytöskriteerejä, eikä kaveruuden merkkejä. Isompi lapsi ehkä osaa jo vastata: ”Kiva kaveri auttaa toista, ottaa mukaan leikkiin ja huomioi sekä kannustaa muita.” Vastaukset sopisivat lähes sellaisinaan myös aikuisten maailmaan.
Kalla Active on toukokuussa yhteistyökumppanina Evelina Lorekin taitoluistelun Ensileirillä. Kalla haluaa muistaa leiriläisiä kahdella maininnalla jokaisesta ryhmästä. Valitsinkin Leiri esiintyjä -maininnan lisäksi juuri Kiva kaveri -maininnan. Pidän tärkeänä nostaa erityisesti sitä esiin. Millainen on sinun mielestä kiva kaveri?