Merinosukat jäähallikylmyyden pelastus

Yhteistyö Sukkamestarit / mainoslinkit merkitty *-merkillä

Olen merinofani. Rakastan merinovillan ominaisuuksia ja sitä, miten se mukautuu eri olosuhteisiin. Se on talvella kylmällä ilmalla lämmin ja kesäisin viileä ihoa vasten. Merinovillan kuidut ovat ohuempia ja sileämpiä kuin tavalliset villakuidut. Jos hikoilee, merinovilla siirtää kosteutta pois iholta. On ollut hassua huomata, että se lämmittää jopa kosteanakin, eikä sen kanssa tule ns. ”kylmähiki-ilmiötä”. 

Jo nuorempana kilpaurheillessani käytin merinovillaisia välikerrastoja ja sukkia. Aikuisena merino on tullut jäädäkseen niin urheilu- kuin arkipukeutumiseenkin. Välillä tuntuu, että jos on tottunut käyttämään merinovillaa, on vaikeaa käyttää enää muita materiaaleja. Muutaman kerran olen saanut muistutuksen itselleni tästä esimerkiksi leikkipuistossa. Kylmetyttyään on helppo huomata väärä vaatetus itsellä päällä. Yleensä olen aivan jäässä, jos olen valinnut ulkoiluun vaatteita, joiden materiaali ei siirrä kosteutta pois iholta. 

Käyn aina syksyn alussa ostosreissulla, ja täytän minun ja tyttöni merinosukkavarastot. Koska liikumme ulkona paljon, sukat ovat syksystä saakka ihan arkisessa käytössä. Tyttöni käyttää niitä harrastusten lisäksi myös päiväkodissa. Itse taas en voisi kuvitella lenkkeilyyn ja muihin harrastuksiin muun materiaalin sukkia. Pakko myöntää, että vaikka en menisi urheilemaan, laitan merinosukat usein silti jalkaan. Esimerkiksi jäähalliäitinä jalat palelevat helposti katsomossa, sillä betonilattia hohkaa kylmää. Harkkahallien katsomot ovat yllättävän kylmiä. 

Monipuoliseen liikkumiseen

Vaikka elokuu ja syyskuun alku olivat ennätyksellisen helteisiä, meillä merinosukat ovat olleet jo tovin käytössä jäähallin puolella. Tyttöni harrastaa aktiivisesti taitoluistelua kolme kertaa viikossa, ja itsekin käyn aikuisten jäillä muutaman kerran viikossa omien jumppailuiden lisäksi. Hyödynnän pitkälle syksyyn treeniin ulkosalia ennen kuin pääsee hiihtämään kodin vieressä oleville laduille. 

Otinkin innoissani *Sukkamestareiden merinosukat meille molemmille heti treeneihin käyttöön. Parasta oli, että sain Sukkamestareilta tilatessani sukkasuosituksia. Etenkin luistelussa ja hiihdossa on tärkeää, että sukka istuu hyvin ja on tarpeeksi napakka jalkaan eli tyttöni sanoin: ”Ei ole plörö”.

Sukkamestarit Oy on suomalainen yritys, joka on valmistanut sukkia vuodesta 1996 asti. Heidän pääarvoja ovat vastuullisuus ja ekologisuus, jotka itsellenikin ovat tärkeitä. Merinovilla, jota he käyttävät on mulesing vapaata ja NATIVA-sertifioitua avoimen tuotantoketjun villaa. Sen alkuperä tiedetään tilantarkkuudella. Heidän tehtaansa sijaitsee Ylöjärvellä. 

Merinosukat testissä

Päädyin tilaamaan itselleni *Kontu– ja *Sport -merinosukat ja tytölleni *Kontu– ja *Kaan

Valitsin sekä itselleni että tytölleni Kontu-mallista vaaleanpunaisen sävyn. Sävy on mielestäni kiva, sillä se tuo itselleni mieleen vanhan rosan sävyn. Sukassa on froteepohja, ja se tuntuu istuvan jalkaan hyvin. Varren joustoneulos pitää sukan taas ylhäällä valuttamatta sitä. Nämä ovat pieniä juttuja, mutta niin tärkeitä varsinkin liikkuessa ja urheillessa. Kontu-sukassa on 64% merinovillaa, 34% polyamidia ja 2% elastaania.

Sport-mallissa on ihania retrosävyjä, ja itse ihastuin eniten valkoinen-beigenruskea-puuteri -sävyyn. Siinä on 52% merinovillaa, 47% polyamidia ja 1% elastaania. Tyttöni on käyttänyt nyt Kontu-sukan lisäksi saumatonta Kaane-sukkaa luistelussaan. Se on hieman ohuempaa neulosta, mutta sekin on napakka malli, joka ei valu. Sukassa on 64% merinoa, 35% polyamidia ja 1% elastaania. 

Moni miettii materiaalin hoitoa hankkiessaan merinotuotteita. Koska merino on antibakteerinen, monestihan niihin riittää pelkkä tuuletus. Antibakteerisuudella tarkoitetaan, että merinokuitu reagoi hapen kanssa haihduttaen hajumolekyylit. Moni merinotuote kuitenkin kestää 30-40 asteen pesua. Jos itselläni merinotuote likaantuu, usein hieron varsinaisen likakohdan sappisaippualla, ja sen jälkeen pesen vaatteen 30 asteen lyhytohjelmalla. Tuo on yleensä riittänyt varsin hyvin likaisempiin kohtiin.