Kevät on jo pitkällä – onpa ihanaa! Oma puutarha kyllä tekee höperöksi. Tänäänkin, kun aurinko paistoi, otin kahvikupin käteen ja menin kävelemään takapihalle. Siinä sitten pyörin sekopäänä ympyrää ja katselin tulppaanien, krookusten ja narsissien pieniä alkuja. Ruukkuihin aiempina vuosina hankitut siniset helmililjatkin olivat alkaneet kasvaa. Ehkä tämä alkukevät on suurimmaksi osaksi vain kasvuun lähdön tarkkailua, niin omituiselta kun se kuulostaakaan.
Puutarhan laittaminen on mielestäni todella terapeuttista puuhaa – sitä laittamalla näkee myös oman aikaansaannoksen. Toisaalta välillä tuntuu, että olen turhan malttamaton istutuksissa – jotkuthan monivuotiset kukat saattavat välillä jättää kukkimatta. Välillä saatan luovuttaa näiden kanssa liian aikaisin, ja painelen jo puolimatkassa hakamassa uusia kukkia. Sanotaan, että keväällä kannattaa nauttia, suunnitella ja ottaa rauhallisesti, sillä kyllä kesällä kuulemma sitten kerkeää tehdä.
Kevätpuuhat alulle
Päämäärättömän pyörimisen lisäksi olen nyt myös tehnyt ihan hyödyllisiä juttuja puutarhassa. Olen pyrkinyt korjaamaan talven ja syksyn jälkiä. Vaikka syyssiivouksen ja haravoinnin olisi tehnyt kuinka hyvin, puutarha näyttää silti aina alku keväästä heti lumien sulettua hiukan ränsistyneeltä ja roskaiselta.
Liian tarkkaan kukkapenkkejä tai nurmikkoa ei kannata rapsuttaa, mutta suurimmat oksat ja lehdet kannattaa kerätä pois. Nurmikkoa siistimällä ja lehtiä keräämällä samalla pystyy tuhota mahdolliset tuholaiset, kuten liljakukot tai lehtokotilot. Jos syksyllä ei tehnyt pensaiden ja puiden siistimistä, nyt kannattaa sekin tehdä, jos silmut eivät ole tulleet esiin. Toki kannattaa huolella katsoa, onko siihen todellakin tarvetta.
Kukkapenkki näyttää kyllä koko komeudessaan tosi karulta. Rentoakankaali on ainut joka on pitänyt rönsynsä lumien alla – muut perennat ovat vielä maan alla. Otimme syreenipuiden alla olevan aidan pois, joten kukkapenkkiin avautui lisää tilaa. Sinne olisi tarkoitus kylvää huhti-toukokuun aikana taka-alalle pidempää monivuotista kukkaa, kuten Punahattua ja Nätkelmää. Lisäksi esikasvatuksessa on tällä hetkellä Laventeli.
Kasvipaikkojen suunnittelua
Kasvien siirtämisen voi tehdä joko keväällä tai syksyllä. Istutin viime kesänä valkoisen maanpeiteruusun kasvamaan lähelle lavapenkkejämme. Nyt kuitenkin se oli talven aikana lähestulkoon kokonaan joutunut parempiin suihin. Siirsin sen lopun juurineen syrjäisempään paikkaan, ja tarkkailen sen kasvua siellä. Sainpahan ainakin Pionille nyt paraatipaikan aurinkoon.
Kun kasvit alkavat kasvaa, olen laittanut kasteluveden sekaan hiukan lannoiteainetta. Jos istuttaa kasveja uuteen multaan, ne eivät lannoitusta tarvitse, sillä mullassa on tarpeeksi ravinteita.
Myös ensimmäinen erä Tulppaaneja on alkanut kasvaa ruukkuun. Laitoin syksyllä kolmeen eri kerrokseen sipuleita, jotan katsotaan, miten kokeilu onnistuu. Kun istuttaa sipulit kerroksittain, ne kukkivat eri aikoihin – alas upotetaan isommat sipulit ja pienemmät päälle.