Jokapihan puutarhuri

Puutarhanhoito on aihealue, josta en olisi ikinä uskonut, että kirjoitan. Kun alle kaksi vuotta sitten muutimme nykyiseen kotiimme, sain kauan ja hartaasti toivomani puutarhan. Aikaisemmin haaveilin taivaallisesta parvekekeitaasta, mutta silloisen asunnon parveke oli kesäisin tulikuuma. Ainoa kukka, joka siellä kukoisti, oli pelargoni – ja niitä viljelin siellä joka kesä kyllästymiseen asti. Yritys saada siellä elämään muitakin kukka-asukkeja oli kyllä kova, mutta häntä koipien välissä palasin tutun ja turvallisen kukkaklassikon luo. 

On paljon aiheita, joista olen etsinyt apua googlaamalla. Yksi tällainen aihe on puutarha ja sen hoito. Äidilläni on iso puutarha, joka on enemmänkin paratiisi kuin puutarha. Taivas miten monta kertaa olen soittanut hänelle ja kysynyt mielipidettä jostain kukka-asiasta. Puolisoni sanoikin kesällä, kun olimme käymässä kotikonnuillani, että: ”Jos sinulle jo menee aikaa oman pikku plänttisi hoitoon, voin kuvitella kuinka kauan äidilläsi menee.”  Onneksi moneen puutarha-asiaan olen myös saanut vastauksia naapurissa sijaitsevasta Kukkatalosta.

Kun muutimme, ensimmäisenä kesänä seurasin mielenkiinnolla, millaisia monivuotisia kukkia puutarhastamme kasvaa. Aika nopeasti huomasin, että fanfaarit olivat turhia – niinpä laitoin ostohousut jalkaan ja lähdin kukkakauppaan. Toisaalta oli mukava, että sain suunnitella kaiken uusiksi. 

Vaikka puutarha-alueemme on pieni, sen hoitoon ja ideointiin kuluu yllättävän paljon aikaa. Monesti olen yrittänyt ennen kukkakauppaan lähtöä tehdä pätevän puutarhasuunnitelman, mutta ostoslista menee usein kuitenkin uusiksi, jos kukkakaupassa ei ole jotain tiettyä lajiketta tai jokin muu kukka muuten vain kiinnittää huomion.

Aktivoidu jo syksyllä!

Jos ihan tarkkoja ollaan, syksy olisi täydellinen aika tehdä uusia suunnitelmia puutarhan varalle, sillä pihan muodot näkyvät parhaiten. Jos puutarhasuunnitelman päivittää syksyllä, sinne eksyy helpommin mukaan myös loppukesän ja syksyn kukkien ruskavärit. Näin puutarhan kukinta-aikaa pystyy pidentämään.

Sanotaan, että lehtipuita ja pensaita voi istuttaa ja kannattaakin niin kauan kuin maa on sula ja samassa yhteydessä puun juurelle ja muuallekin kannattaa istuttaa kukkasipuleita – näin puut lähtevät kasvuun heti keväällä ja puutarhaan saadaan monivuotista väriä kevääksi ennen puiden lehtien puhkeamista. Joka tapauksessa kevään kukkapenkkien pohjatyöt on hyvä tehdä myös syksyllä, vaikka ei istuttaisikaan mitään. Se helpottaa kummasti keväällä, kun maa sulaa. 

Ennen pensaiden leikkausta, täytyy luonnollisesti selvittää kullekin pensaalle suositeltava leikkaustapa. Pensaita kannattaa tosin leikata vasta, kun lehdet ovat pudonneet – näin ravinteet ehtivät siirtyä lehdistä takaisin pensaan käyttöön. 

Mistä lähteä liikkeelle?

Loppuen lopuksi kasvivalinnoissa kaiken a ja o on kasvien viihtyminen. Onneksi kasvitietoutta löytyy runsaasti, jos vaan jaksaa etsiä.  Puutarhan kasvuolosuhteiden selvittäminen vie myös aikaa. Puutarhaan tuleva valo saattaa muuttua vuoden ajan mukaan – esimerkiksi pensasaita saattaakin tuoda keskikesälle varjon kukkapenkin ylle. Ota myös maaperä ja muu ympäristö tarkkailuun – millaisia kukkia ja pensaita asuinalueella viihtyy? 

Kannattaa ottaa myös huomioon, että pihassa rakennukset ja korkea kasvillisuus suojaavat kasveja kylmiltä tuulilta sekä kallio ja kivet varaavat lämpöä. Kaiken visuaalisuuden keskellä tulee totta kai eteen myös tarve – millaista esimerkiksi näkösuojaa tarvitsette? 

Tulppaanit ruukkuun 

Tein ensimmäistä kertaa kokeilun, ja istutin kukkien sipuleita myös ruukkuun kevättä varten. Kuulin, että istutus kannattaa tehdä tarpeeksi myöhään syksyllä, jotta sipulit eivät ehdi lähteä talvella varastoinnin aikana liian kovaan kasvuun. 

Ruukkuun voi istuttaa kaikenlaisia sipulikukkia. Kun olin salaojittanut ruukun pohjan pienillä kivillä, istutin kolmea erilaista sipulikukkaa kolmeen eri kerrokseen. Kun istuttaa sipulit kerroksittain, ne kukkivat eri aikoihin – alas upotetaan isommat sipulit ja pienemmät päälle.

Ylimpänä olevat kukkasipulit kukkivat aiemmin ja alimpana olevat viimeisenä. Multa kannattaa kastella ennen istuttamista ja käyttää ruukkua, jossa pohjassa on reikä.

Peittelin ruukun hyvin varastoon, ja toivon, että lämpötila varastossa pysyisi plussan puolella. Maaliskuussa ruukun voi kuulemma nostaa aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle.

Joulua ajatellen istutin myös Amarylliksen keittiöön kasvamaan. Istuttaessa kukan sipulista jätetään ”hartiat” näkyviin, ja multa painellaan tiiviisti sen ympärille. Lajikkeesta riippuen sen kasvaminen kestää 5-7 viikkoa. Sipulia kannattaa ennen istutusta pitää muutamia tunteja pystyasennossa haaleassa vedessä ja auttaa sitä juurtumisessa.

Amarylliksesta sanotaan, että se on helppo lemmikki jouluksi, sillä sitä pidetään niukasti kosteana ja tarvittaessa kastellaan haalealla vedellä. Toisaalta olen kyllä ylikastelemiseen välillä sortunut kukkien suhteen, joten ei ehkä pitäisi vielä tuuletella. Saa nähdä kuinka käy!