Kuinka moni muistaa slämyn? Tässä omat vastaukseni!

Blogeissa on kiertänyt nyt jo jonkin aikaa ystäväkirjahaaste, ja kun se osui nyt kohdalleni, ajattelin ottaa sen vastaan. Blogissa nyt siis tärkeitä ja ei niin tärkeitä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Voi taivas, kuinka moneen slämy-vihkoon tuli yläasteen aikana vastailtua! Teen nyt julman tempun, ja muutan tämän haasteen nimeksi nostalgisesti slämy

Ikäsi? 

Ikäni on 35 vuotta. Toukokuun 27.päivä mittariin tulee 36 vuotta. Olen muuten mestari unohtamaan oman ikäni ja vastaankin tähän usein väärin. Ennen kuin täytin 30 vuotta, täytin monta putkeen 27 vuotta, sillä menin vuosissa sekaisin. 

Pituutesi?

177cm

Silmien ja hiusten värisi?

tumman vihreät ja tumman ruskeat

Koulusi?

Lukion jälkeen päädyin monen mutkan kautta Vaasan Yliopistoon opiskelemaan viestintätieteitä. Sivuaineinani olivat johtaminen ja markkinointi. Luin vielä myöhemmin urheilumarkkinoinnin erikoistumisopinnot, mutta se onkin jo eri tarina.

Lukion ja yliopiston välissä tein kaikenlaisia töitä, kuten baarimikkona, tarjoilija ja promotyöntekijänä sekä luin avoimessa yliopistossa viestinnän perusopinnot. Asuin pari talvea Gran Canarialla ja yhden kesän Kyproksella. Tein muuten Kanarialla avoimen verkko-opintojen tenttejäni ravintolan omistajan työhuoneessa. Olin töissä kreikkalaisessa ravintolassa nimeltään Greek Taverna. Opin tuona aikana tusinan kreikkalaisia lauluja, sillä meillä soi aina sama cd-levy ravintolassa.

Keskiarvosi? 

Olen aina ollut perus kasin/ysin oppilas. Reaaliaineet olivat enemmän mieleeni kuin matemaattiset aineet. Kemia ja fysiikka eivät olleet millään tapaa vahvuuksiani. Liikunta totta kai oli suosikkini. Sytyin myös historiasta ja psykologiasta lukiossa.

Viihdyitkö koulussa? 

Jo yläasteelta saakka suoritin kursseja todella itsenäisesti etänä, sillä olin usein 1-2 viikkoa Lapissa hiihtoleireillä. Lukiossakin otin suuren osan myös itsenäisenä, sillä halusin enemmän aikaa treenata. Tämän toimintatavan vuoksi yliopisto-opiskelu sopi hyvin minulle, sillä kurssisuunnitelman sai itse tehdä ja suorittaa omassa tahdissa. Valmistuinkin suht nopeasti, sillä priorisoin aina kurssit ja tunneilla istumiset kurssisisällön mukaan.

Oliko sinulla kotieläimiä?

Minulla oli MONTA pupua lemmikkinä lapsena eli minusta tuli vahingossa pupufarmari. Luulen isäni repineen jossain välissä pelihousunsa, kun niiden lukumäärä vain kasvoi. 

Lempi värisi?

Vaikea sanoa yhtä, sillä olen mieltynyt moneen. Pidän murretuista sävyistä, kuten murrettu sininen, navy vihreä ja rosa. Sisustuksessa pidän harmaasta ja ruskeasta. Rakastan myös puumateriaalin eri värejä ja koivukaarnaa. 

Sisaruksesi?

Minulla on kolme isosiskoa. He ovat minua 4, 7 ja 9 vuotta vanhempia. 

Oletko läheinen sukulaistesi kanssa?

Perheeni on aina ollut tiivis, ja olemme paljon tekemisissä. Haluaisin, että Sohvikin olisi tulevaisuudessa yhtä paljon yhteydessä serkkuihinsa. 

Mitä harrastat?

Olen nuorempana kilpaurheillut paljonkin, joten kaikenlainen treeni on sieltä jäänyt edelleen arkeen. Pelasin lentopalloa, kilpahiihdin ja yleisurheilin. Tätäkin nuorempana pelasin vielä pesäpalloa kahdessa eri joukkueessa, mutta se tippui ajanpuutteen vuoksi ensimmäiseksi kuormasta. 

Rakastan edelleen liikkua ja käynkin paljon lenkillä, loikkimassa ja hyppimässä portaissa. Kuntosalikorttini on ollut nyt korona-ajalla tauolla, mutta teen usein arkiaamuisin 20-45min (perinteisesti sanottuna) kuntopiirin. Minulla on apuna 12 kg kahvakuula, joka on monipuolisesti apuna myös. Minulla ei ole siis mitään kuntotavoitteita, mutta olen huomannut, että päivä lähtee paljon paremmin liikkeelle. 

Lempi vuodenaikasi?

Olen kevään lapsi, ja se on ehdottomasti lempi vuodenaikani. Minulla on myös eniten virtaa silloin. Ystäväni aina nauravatkin, kun käyn ihan ylikierroksilla, kun kevään ensimmäiset lämpimät säät tulevat. 

Paras lukemasi kirja? 

Pidän Anna-Leena Härkösen tavasta kirjoittaa, ja olenkin lukenut kaikki hänen kirjansa. Minulla on selkeitä ns. lukukausia, silloin lue paljon ja saatan lukaista jopa yhden kirjan parin päivän aikana, jos vaan siihen annetaan mahdollisuus. Vastavuoroisesti on aikoja, jolloin en lue yhtään. 

Lempi elokuvasi?

Suosikkejani ovat edelleen vanhat elokuvat, kuten Sleepers – katuvarpuset ja Rita Hayworth avain pakoon.

Lempi tv-sarjasi?

Varsinaisia lempisarjoja televisiosta minulla ei ole, mutta katsomme erinäisten palveluiden kautta sarjoja. Ehdoton suosikkini on The Blacklist, jossa päähenkilö Reddingtonilla on hullun vahva karisma. Vanha klassikko Frenditkin jaksaa vieläkin naurattaa, jos ei keksi muuta katsottavaa. Vaikka jaksot muistaa ulkoa, tarinaa silti elää mukana, sillä hahmoista on helppo pitää. 

Lempi juhlapyhä? 

Minulla ei ole varsinaista lempi juhlapyhää. Aikaisempien vuosien pääsiäiset ja joulut ovat olleet mukavia Pohjanmaalla. Nuorena myös vappuna jaksoi Kaivopuistossa viilettää. Tavallaan pitäisi enemmän alkaa miettiä juhlapyhien kaavaa ja perinteitä, jotta voisimme vuosien kuluessa myös luoda yhteisiä perinteitä Sohvin ja muun poppoon kanssa. 

Lempi jäätelö? 

Suosikki jäätelöni on aina ollut vanhan ajan suklaa. Nykyään pidän Oatlyn suklaa kaurajäätelöstä.

Lempi maa? Paras reissu? 

Huippu reissuja on ollut paljon ja toki reissun onnistuminen on paljolti riippunut siitä, mitä on lähtenyt hakemaan. Usein kaupunkilomilla kävelemme paljon, ja istahdamme tauoille söpöihin pikku kahviloihin ja aurinkoisille terasseille. Mukavia kaupunkeja ovat olleet mm. Berliini ja Barcelona. 

Olemme muutaman kerran myös perheeni kanssa vuokranneet viikoksi villan esim. Kroatian tai Espanjan rannikolta. Tuolloin olen rehellisesti sanottuna vain nauttinut takapihan uima-altaasta ja pötkötellyt auringossa tekemättä mitään. 

Kokonaisuudessaan ajallisesti pisin ”reissu” on ollut Meksikon vaihto noin 8kk, jolloin tuli koettua ja nähtyä paljon lyhyessä ajassa. 

Lempi yhtyeesi tai laulajasi?

Olen musiikin suhteen niin laaja-alainen kuluttaja, että minun on mahdotonta sanoa vain yhtä. Tämäkin riippuu niin fiiliksestä. Minuun kolahtaa sadepunkku-fiiliksellä mies & kitara -tyyppinen musiikki. Lenkkimusana taas menee nopeampi. Välillä huomaan taas fiilisteleväni lattaribiisejä. 

Monella artistilla tai yhtyeellä on hyviä lauluja, mutta harvalla on koko levyllinen omia lempi biisejä. Tämän vuoksi tätä on vaikea määritellä. 

Lempi artisteja esim. Adele, James Blunt, John Legend. Näistä myös jokainen on ollut huikea livenä. James Blunt ja John Legend esiintyivät aikoinaan Porin Jazzeilla ja Adelen keikalla olimme Dublinissa. 

Olen myös Juha Tapio -fani, ja jostain kumman syystä olen aina kuunnellut hänen biisejään, kun olen muuttopakannut. 

Mikä biisi soi nyt? 

Kun aamulla alan kirjoittamaan työjuttuja tai blogiani, laitan usein radion päälle tai musiikin soimaan. Meillä soi Suomipop -kanava tai puolisoni kuuntelemat podcastit. Hän kuuntelee usein Kimanttia-podcastia, kun tekee ruokaa. 

Jos ihastun johonkin lauluun, minulla on ikävä tapa kuunnella se puhki. Tällä hetkellä kotona on soinut repeatilla Mariskan Minä liityin sinuun, Stigin Pojat ei tanssi ja Haloo Helsingin Piilotan mun kyyneleet

Mitä rakastat? 

Tämä on niin monitulkinnallinen kysymys. Välillä rakastan kaikkea! Perheeni lisäksi, minulla usea läheinen ystävä. On myös paljon asioita, joita rakastan tehdä, kuten avantouinti, kaikenlainen kirjoittaminen ja urheilu puhumattakaan arjen pienistä asioista. 

Hyvä ruoka tuo todellakin hyviä hetkiä, ja limevesi on edelleen yksi suosikeistani. Sitä voin todellakin sanoa rakastavani! Kun olin raskaana minulla kehittyi tietynlainen riippuvuus kylmään veteen, johon on puristettu limeä. Tämän kohdalla en edes ajattele mitään terveysvaikutuksia, vaan aidosti rakastan sen makua. 

Parasta kuitenkin tällä hetkellä on Sohvin höpötys ja vitsit. Nauran niille välillä ihan kippurassa. 

Mitä inhoat? 

Inhoan tosi paljon epäoikeudenmukaisuutta ja huonoa käytöstä. Näen heti punaista, jos näen, että jotain syrjitään tai kiusataan. Tätä tapahtuu myös aikuisten maailmassa. Teen kaikkeni, että Sohvista tulisi reilu kaikkia kohtaan. 

Mistä unelmoit?

Välillä en tiedä, mitä unelmointi tarkoittaa. Minulle unelmointi on aina merkinnyt jollain tapaa tavoitteita eli olen päättänyt tehdä tai hankkia jotain, ja loppuen lopuksi se on toteutunut, jos olen vain tarpeeksi tehnyt töitä sen eteen. Joskus toki aikaa on mennyt useampikin vuosi. Tavallaan unelmoin nuorempana monestakin eri asiasta, ja moni niistä on toteutunut. Uskon, että siinä vaiheessa, kun asian myöntää ääneen itselleen, laittaa ensimmäisen osan perustukseen. Tämän jälkeen ei voi enää perääntyä, vaan alkaa huomaamattaan tehdä asioita saavuttaakseen unelmansa.  

Nyt voisin esimerkiksi sanoa, että unelmoin kesämökistä. Tuon unelman olen tietoisesti laittanut oman kuplaansa leijailemaan taivaalle – ei ehkä ihan eläikään asti, mutta ainakin 10 vuoden päähän. Uskon, että sellainen tilaisuus tulee vastaan, kun sen aika on. Nyt siihen ei olisi edes aikaakaan. 

Paheesi? 

En rehellisesti sanottuna koe mitään asiaa niin negatiiviseksi, että nimeäisin sen paheeksi. Minulle suht terveellinen syöminen ja kotiruoka ovat normaalia syömistä. Välillä taas herkutellaan, enkä silloin mieti sen kummemmin.

Talvisin lasi punaviiniä on poikaa, mutta senkin suhteen olen joutunut alkaa etsiä muita vaihtoehtoja, kun huomasin olevani jollekin asialle punaviinissä allerginen. Luultavasti siis tanniinit ja sulfiitit aiheuttavat hengitysvaikeuksia.  

Kadutko jotain?

En voi sanoa, että varsinaisesti katuisin mitään. Kaikista asioista on elämän varrella oppinut oman läksynsä. Ehkä vanhemmiten on tiedostanut enemmän asioita, joista oikeasti nauttii, eikä enää haaskaa aikaa. Samalla uskaltaa myös rohkeasti mennä niiden ”omien juttujen suuntaan”. Nuorempana välillä tyytyi liian vähään – oli kyse sitten parisuhteesta tai työpaikasta. Lisäksi nuorempana on sietänyt liikaa ilkeää käytöstä.

Mitä haluaisit muuttaa itsessäsi? 

Jokaisenhan meistä (toivottavasti) vielä aikuisenakin kasvaa ja kehittyy ainakin henkisesti. Toivon siis, että itsekin jaksan mummuksi saakka tehdä töitä sen eteen enkä ala pitämään asioita liian itsestään selvyyksinä.