Omat suosikki vaatteet ja arjen ekoteot – mitä ne ovat?

Näin instagramissa @poikienäiti postauksen: ”Kolme eri asua reissussa. 👗 ” Hänen julkaisun idea oli se, kuinka vanhoista vaatteista pystyy rakentamaan erilaisia kokonaisuuksia tai päällä saattaa olla matkatuliaiset vuosien takaa.

Hän myös totesi, kuinka hienoa on, että moni julkisuuden henkilö on alkanut pukeutumaan useammin samoihin asuihin. Se on todellinen ekoteko ja hienoa esimerkkiä meille kaikille muille. Onko teillä klassikko- tai suosikkivaatteita, joita yhdistelette iisisti helposti muihin vaatteisiin?

Vastuullisuus on mielestäni välillä monipiippuinen juttu. Tarkoitus ei ole saarnata vastuullisuudesta ja ekoteoista, sillä mielestäni saarnaaminen ei ole oikea tapa vaikuttaa ihmisiin. Kukin tekee parhaansa niiden asioiden suhteen, joihin pystyy vaikuttaa – parastahan on, jos tekeminen on osana arkea.

Vaatekaapin suosikit 

Oma minimalistisuuteni on ollut jo lukiosta saakka vitsi ystäväpiirissäni. Jos olimme reissussa, ystäväni aina ihmettelivät, kuinka pieni määrää vaatteita minulle riittää koko ajaksi ja silti joka päivä näytti siltä, että minulla oli uusi ”kokonaisuus” päällä. Totta puhuen en ikinä suunnitellut tai taistellut, että pärjäisin vähemmällä. Olen vain aina inhonnut kaikkea turhaa ja varmaankin sen vuoksi rima ostaa on ollut aina vähän ylempänä. Toisaalta muutin jo 15-vuotiaana omaan asuntoon. Tämä vaikutti siihen, että rahaa ajatteli ihan eri tavalla.

Huomaan, että edelleen vaatekaapissani on vakiovaatteita, joita käytän koko ajan. Kesäisin olen pesunkestävä mekkotyyppi. Pidän paljon vyötärölle tulevia hameita Kallan rosan tai mustan topin kanssa. Tykkään yhdistellä myös toppeja beigen väristen shortsieni kanssa. (Ja kyllä, olen myös perus toppi ihminen!)

Kallan pitkä vaalea neuletakki on minulla usein kaiken kanssa takkia. Minulla oli vuosia sitten vaalea merino neuletakki, jota käytin koko ajan. Kesäiltaisin tai festareilla se oli paras takki mukaan, sillä se meni pieneen tilaan laukkuun ja oli tarpeeksi ohut.  

Pidän myös perus hihattomista mekoista – ja tämän vuoksi Kallan mintun värinenkin mekko on jäänyt itselleni vakkarimekoksi käyttöön. Menee myös loistavasti vaalean neuletakin kanssa. Kaapissani on edelleen kahdet farkut, joita en ole rehellisesti sanottuna käyttänyt viiteen vuoteen. Me menevät hyvin päälle, mutta en vaan viihdy enää niissä. Tämän vuoksi minulla oli tarvetta perus mustalle mekolle ja saven värisille chinoille, jotka ovat hiukan siistimmät, mutta silti mukavat päällä. (Nämä luonnollisesti menivät juuri tuon vuoksi Kallan tuotantoon) Käännän ne myös kesäisin lyhyemmiksi.

Ekoteot verkkokaupassa

Vaatteiden monipuolisuus (ja siihen liitettynä käytännöllisyys) oli myös yksi lähtökohdista, kun lähdin kehittämään Kalla Activen mallistoja. Verkkosivuilla on myös vastuullisuudesta enemmän. Yleisesti ottaen ajattelen, että pienillä teoilla vaikuttaa moneen asiaan. 

Nykyään verkkokaupasta on kätevä tilata, sillä ei tarvitse enää mennä liikkeisiin paikan päälle. Yksi asia on näin verkkokauppiaana on kuitenkin pistänyt silmään: miten kuluttaja voi olla vastuullinen ja tehdä pieniä ekotekoja? Ainakin hän voi tilata harkitsevasti. Olen omassa verkkokaupassani pyrkinyt helpottamaan kokojen suhteen. Jokaisen tuotteen kohdalla on vaatteen tarkat mitat.

Vaateteollisuudessahan ei ole yhtä ainoaa mittataulukkoa, joka määrittelisi esimerkiksi mikä S koon selän tai hihojen pituus. Kukin brändi luo ne itse. Tämä on mielestäni harmi, sillä se myös sekoittaa kuluttajia. Toisaalta EU:n sisällä oleva kansa on niin eri kokoista. Esimerkiksi Italiassa S koko on huomattavasti kaikissa mitoissaan pienempi kuin Pohjois-Euroopassa. Kun lähdimme luomaan Kalla Activen sarjoitussääntöjä eli kokotaulukkoa, yhdistimme suosittujen merkkien mittoja yhteen ja loimme niistä keskiarvon niin naisten kuin lastenkin vaatteissa. 

Koska palauttaminen verkkokaupoissa on niin kätevää, moni ei varmastikaan mieti, millaista trafiikkia ja kuluja pakettien lähettäminen edestakaisin aiheuttaa. Hyvänä esimerkkinä on eräs Kalla Activen jälleenmyyjä (myös verkkokauppa), jossa postikulu ja palautus on kuluttajalle aina ilmainen. 

Tämähän on ihana juttu kuluttajalle, mutta pakettien lähettäminen edes takaisin välillä harmittaa. Usein tulee hajakokoja sisältävä iso tilaus tai kahdessa eri koossa S ja M, joista tiedän heti, että toinen palautuu. Toki palautus on kuluttajalle sallittua, mutta kuluttajia olisi hyvä muistutella olemaan, että välillä tuon koneiston takana on pieni toimija, kuten minä.

Tästä ei varmaan usein puhuta, mutta näitä tuplakokojen tilauksia tuli talven aikana niin paljon, että loppuen lopuksi minä jouduin maksamaan jälleenmyyjälle, sillä jäin palautusten jälkeen myynneissä miinukselle. Tuo jälleenmyyjä siis maksaa ensin lähetyksen ja palautuksen postikulut ja tuon jälkeen he vähentävät sen myyntien hinnasta ennen kuin maksavat minulle myynnit.

Arjen ekoteko olisi siis olla huolellinen omissa ostoksissaan ja tutkailla rauhassa esimerkiksi verkkokaupassa vaatteen mittoja. Ainahan voi myös kysyä apua – minä ainakin mielellään vastailen kuluttajien kysymyksiin liittyen kokoihin, materiaaleihin ja vaatteen malliin. Toki aina saattaa mennä mönkään, ja silloinhan vaihto ja palautus ovat ihan oleellisia asioita. ❤️