Uudenmaan alueen kotieläintiloja ja eläinihmetystä

Haltialan tila on pyöräilymatkan päässä kodistamme, joten saatamme usein ihan extempore lähteä siellä iltapäivisin taaperomme kanssa pyörällä käymään. Sohvilla on paljon maatila-aiheisia kirjoja, joten ihmetys oli aluksi suurta, kun hän näki ensimmäisen kerran kirjojen sankarit ihan livenä. 

Haltialan tilalla pääsee maksutta ihastelemaan maatilan menoa, ja se on lisäksi mukava paikka viettää kesäpäivää. Tilalla on myös leikkipaikka sekä ravintola-kahvila Wanha Pehtoori.

Haltialan tilan Pikku Pehtoori-jäätelökioski on Sohville tämän kesän tuttavuus. Hän on päässyt siellä maistamaan kahta vegaanista jäätelöä (maitoallergikko). Maut ovat minttusuklaa ja vanilja-passion. Suuret suositukset! Pakko muuten kehua myyjätärtä samalla. Olimme viime viikolla Sohvin kanssa pyöräilemässä ja pistäydyimme tilalla. Kävin myös hakemassa meille jäätelöt kioskista. Ennen kun Sohvi ehti lipasta jäätelöä, se tippui ylösalaisin maahan. Eihän siinä itkua tullut, mutta iso: ”Oho”. Myyjä näki tilanteen, ja antoi Sohville pienen jäätelöannoksen tilalle. Loppu hyvin, kaikki hyvin. 

Kirjoittelin alle myös muita Uudenmaan alueen kotieläintiloja. Kannattaa tosin käydä heidän verkkosivuillaan tai sosiaalisessa mediassa katsomassa aukioloajat ja pääsymaksu, ennen kuin reissaatte paikan päälle. Osa paikoista on ilmaisia, osaan pääsymaksu on aikuiselta 8-10€ luokkaa.

Fallkullan kotieläintila

Malmilla sijaitseva Fallkullan kotieläintila on sympaattinen, ja siellä pääsee ihastelemaan possuja, kanoja, lehmiä, vuohia, ankkoja, hevosia ja kaneja. Kotieläintila on perustettu vuonna 1989, ja monet eläimistä ovat perinteisiä suomalaisia alkuperäisrotuja. Siellä palvelee myös pieni kahvila. 

Fallkullan kotieläintila toimii oivana päiväretkikohteena. Tilalla on myös pieni leikkipaikka sekä puueläimiä, joiden päälle meidän taaperomme ainakin innostui kiipeilemään. 

Pieni Kotieläintila ja Kahvila Onni

Tuusulassa Pieni Kotieläintila ja vanhassa tallirakennuksessa sijaitseva Kahvila Onni ovat auki kesäisin. Kahvila toimii kahdessa kerroksessa ja ulkona on terassi. Alueella on myös leikkipaikka ja grillausmahdollisuus. Tilalla viihtyy helposti koko päivän.

Maatilalla asustelevat sen vakioasukkaat: Onni-koira, Kaveri ja Toveri kissat, Lyyli ja Lilli aasit, Ruuti, Martti, Demppa ja Mirri ponit, Sandra hevonen, Ilona, Milona ja Romeo kanit, Pipsa, Pamela ja Pirkko lampaat, Saara, Siiri sekä seitsemän muuta kanaa, Aatu-kukko, Tähti, Pernilla ja Amor vuohet.

Kungsbackan kotieläinpiha

Kungsbackan kodikkaalta kotieläinpihalta löytyy lampaita, vuohia, kaneja, minipossuja, villasikoja, tavallisia sikoja, poroja, poneja, hevosia, laapakoita, kukkoja, kanoja kalkkunoita, viiriäisiä, emolehmiä ja sonni, aaseja ja kissat Peikko ja Hiisi. Toki pääsee ihastelemaan myös traktoreita ja työkoneita niin kuin monella muullakin tilalla. Pääsymaksu sisään on aikuisilta 10 euroa.  

Ali-Ollin Alpakkatila

Klaukkalassa sijaitsevalla Ali-Ollin Alpakkatilalla asuu 25 alpakkaa. Niiden lisäksi tilalla on poneja, kaneja, deguja, aaseja, ankkoja ja kissa. Eläimiin pääsee tutustumaan pääsymaksusta joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai. Tilan emäntä Heidi on viljellyt Ali-Ollin sukutilaa 20 vuotta.

Hennolan kotieläinpiha

Jos hiukan pidemmälle Helsingistä lähtee ajelemaan, suosittelen piipahtamaan Hennolan kotieläinpihalla. Vihdin Ojakkalassa sijaitseva kotieläinpiha toimii maatilan yhteydessä, ja siellä pääset pääsymaksulla tutustumaan niin perinteisiin kuin hieman erikoisempiinkin kotieläimiin. Aluella järjestetään myös erilaista maksullista ohjelmaa, kuten kiertoajelua yms. 

Alueella sijaisevassa Cafe Hanhiemossa pääsee niin herkuttelemaan kuin ostamaan mukaan Hennolan kotileipomon leivonnaisia, kuten ruisleipää, ohrahiivaleipää ja pullaa. 

Ketolan strutsitila

Puolen tunnin matkan päässä Helsingistä sijaitseva Ketolan strutsitila ja kesäkahvila ovat auki kesäisin. Tilavierailun pääsymaksu aikuiselta on 8€. 

Tila järjestää myös yksityistapahtumia. Tilapuoti, tilausravintola, juhlatilat, kokous- ja saunatilat ovat toiminnassa ympäri vuoden sopimuksen mukaan. Hauska kokemus kaikin puolin on strutsisafari ja erityisesti isojen strutsiurosten näkeminen läheltä. Armeijan maastokuljetusvaunuun mahtuu kerrallaan 15 aikuista. Kierros kestää 30-45 min. Safarin hinta aikuiselle 10€ ja lapsille 7€.