Kukapa ei tykkäisi helppohoitoisista syyskukista

Syksyn puutarhatyöt” -blogikirjoituksen jälkeen minulta pyydettiin vinkkejä eri syyskukista, ja vastailenkin niihin nyt täällä blogin puolella. 

Pihalyhtyjen ja kynttilöiden lisäksi syksyllä pihan valtaavat syyskukat, joista vaihtoehtoja on pilvin pimein. Osa on kuitenkin selkeästi enemmän hallaa kestäviä kuin toiset. On hyvä varmistaa myös, että pihalle jäävät ruukut ovat pakkasen kestäviä. Saatavilla on nykyään myös hyviä styroksista valmistettuja ruukkuja, jotka tarjoavat kasvien juurille hyvin eristyksen. Tai löytyykö teidän varastosta esimerkiksi vanhat upeat kottikärryt, ruostunut sanko tai puulaatikoita? Niitä voi kukkien lisäksi somistaa esimerkiksi Pihlajanmarjaoksilla. Koristekivillä tai muulla koristeella voi vielä viimeistellä asetelman. 

Huolettomat kanervat

Callunat eli aitokanervat ovat helppohoitoisimmasta päästä, sillä ne kestävät yllättävänkin pitkälle talveen. Pari vuotta sitten, kun oli leudoin talvi miesmuistiin, omat callunani elivät ruukussa koko talven. Outoa olikin vaihtaa hyvin voivien kukkien tilalle narsissit keväällä. 

Mukava lisä on, että callunoita myydään valkoisen lisäksi punaisena, violettina sekä myös oranssin tai sinisen väriseksi maalattuna. Niitä myydään myös yhdistelmäväreinä, joten ne ovat hyvää materiaalia eri sommitelmiin.

Sommitelmien kaveriksi

Koristekaali on tullut jäädäkseen, ja se onkin yleinen näky joko yksin tai muihin kasveihin yhdistettynä sommitelmassa. Koristekaalit kestävät hallaa, mutta eivät jäätymistä.

Yhdistele eri kokoja ja muotoja ja istuta eri korkeuksille. Pakkasen kestävät Hopealehti, Hopeavitja ja Hopealanka toimivat asetelmien reunustoilla kuin kotonaan. Asetelmien taka-alalle voi yhdistää myös eri muotoisia havukasveja. Itse ajattelin hyödyntää sommitelman joulun tienoilla ja lisätä Kartiovalkokuuseen valot. 

Hyviä yhdistelmiä ovat esimerkiksi Kanerva, Koristekaali ja Hopeavitja tai Isomaksaruoho, Syyskellokanerva ja Muratti. Kauniilta näyttävät myös Kartiovalkokuusi, kanerva ja punalehtinen keijunkukka yhdessä. Mikäli Pallotuijaan haluaa yhdistää, sen kanssa voisi sopia esimerkiksi Syklaami ja Hopealanka. 

Syyskukkien väriä

Syyskukkien aatelia ovat syyskrysanteemit, mutta ne eivät ole pakkasen kavereita. Sanotaan, että Skimmia on ensipilkahdus joulusta, mutta mielestäni se sopii myös syyspihaan. Se kestää upeana pitkälle talveen. Kaunis viileän sään kukka on myös runsaskukkainen Syklaami. Sitä on usein tarjolla montaa eri sävyä aina valkoisesta tummanpunaiseen. Voimakkaat värit näkyvät paremmin auringonvalossa ja vaaleat värit nousevat esiin illalla.

Jos haluaa vaihtelua syyskukkiin, hauskoja valintoja ovat myös Tulilatva ja Kukonharjat. Syksy on kyllä tunnelmallista aikaa!