Puutarha talviteloille – mitä kuuluu syksyn puutarhatöihin?

Samalla kun mietiskelin oman puutarhan talviunia, kirjoittelin myös blogiin muistilistaa muillekin oman elämänsä puutarhureille. Syyskukat valtaavat pihan kukkaruukut, ja monelle sadonkorjuu on itsestään selvä asia, mutta oletko tottunut keräämään myös kesäkukkien ja perennojen siemenet talteen taas tulevaa kautta varten?

Kerää talteen esimerkiksi päivänkakkaran, sormustinkukan, harmaamalvikin, siperian-, idän- ja silkkiunikon, akileijan, kehäkukan, kosmoksen, ruiskaunokin ja muiden siemeniä.

Syksy on parasta istutusaikaa

Itse olen hätähousu. Mietin jo ensi kevättä ja millaisia muutoksia voisin tehdä puutarhaan jo nyt, jotta ensi keväällä kasvu lähtisi nopeammin käyntiin. Toisaaltahan se on myös järkevää, sillä esimerkiksi nyt istuttaessa kasvit ehtivät vielä hyvin juurtua ennen talventuloa ja syyskosteus huolehtii sopivasta kosteudesta.

Kun syksy koittaa, kannattaa myös tehdä valmiiksi kevään uudet kukkapenkit. Elokuun puoliväli on myös paras aika perustaa uusi nurmikko tai paikata vanhaa.

Yksi asia, josta en ikinä saa tarpeekseni on sipulikukat, kuten tulppaanit ja narsissit. Sipulikasvien paras istutusaika on elokuun lopusta lokakuun alkuun, maan jäätymiseen saakka. 

Joka syksy raahaan useita kymmeniä sipuleita kotiin ja istutan niitä etu- ja takapihalle, ja aina ajattelen näiden olevan ne ”klassiset viimeiset”. Näin ei kuitenkaan ikinä ole, sillä aina löydän uusia paikkoja, johon voin istuttaa. Puutarha ei ole koskaan valmis, ja nyt puolisoni kauhuksi olen suunnannut katseeni myös taloyhtiön pihalle päin. Jos itse saisin päättää koko piha olisi täynnä kukkia – aina keväästä syksyyn saakka. 

Jaa perennat

Perennat ilahtuvat jakamisesta. Yleensä keväällä kukkivat jaetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä. 

Perennan jakaa helposti nostamalla juurakon ylös maasta. Itse olen useasta kukasta ottanut suoraan sivulle kasvaneen mättään. Pari päivää sitten jaoin esimerkiksi Kurjenpolvesta naapurilleni kaksi mätästä. Sitä olen jakanut myös omaan pihaan. 

Suojaa, ravitse ja siisti

Jos haluaa antaa keväällä hyvän kasvuun lähdön puille, pensaille, perennoille ja nurmikolle, ne kannattaa lannoittaa syksyllä. Jäniksiä ja muita pikku eläimiä varten kannattaa myös tehdä suojaus. Ostin itse juuri myyräverkon päärynäpuutamme varten. Se oli korkeampi kuin jänisverkko, joten ajattelin, että se voisi hiukan myös suojata rusakoilta, joita meidän pihassa välillä pyörii. 

Jos pihan siistii ja pesee esimerkiksi kasvihuoneen, tämä auttaa torjumaan kasvitauteja ja tuholaisia. Lehdet voi myös silputa nurmelta ruohonleikkurilla, jolloin maatuva aines ravitsee maata. Vesiletkut kannattaa myös tyhjentää ja viedä varastoon talvisäilöön. Simppeliä hommaa ja ei muuta, kun syksyn viettoon.