Tampereen helmet ja tärpit

Olen aina pitänyt Tampereesta. Tykkään kävellä rantareittejä ja piipahdella matkan varrella olevissa kahviloissa ja puistoissa.

Yläasteaikainen ystäväni muutti aikoinaan Ilmaisutaidon lukion vuoksi Tampereelle. Tämän vuoksi luonnollisesti itsekin tuli hypättyä Vaasasta junaan ja matkustettua Tampereelle useammin. Mitä enemmän siellä kävi, sitä enemmän tutustui myös ihmisiin, ja kuten arvata saattoi sen aikainen poikaystäväkin tuli tämän myötä kuvioihin. 

Monia muistoja on kuitenkin noidenkin aikojen jälkeen vielä kerääntynyt, sillä siskoni on perheineen asunut Kangasalla Tampereen vieressä jo yli 15 vuotta. Tein myös aikoinaan Tays Sydänsairaalan markkinointiviestintää, joten sain aina samalla syyn mennä siskoni perheen luokse päivää aiemmin. Ihmetystä kuitenkin aina aiheutti siskon lapsessa se, mihin olen oikein matkalla. Kerran hän kysyikin (silloin noin 5-6 -vuotias): ”Meetkö taas sinne sairaalalle liimailemaan niitä lappuja?” Kyllä, sinne olin taas menossa.  

Ystävilläni on myös mökki Tampereen ja Kangasalan välissä, ja sielläkin on tullut piipahdettua samalla, kun olen ollut kylässä siskollani tai jos olen ollut matkalla Pohjanmaalta kohti Helsinkiä. Vaikka muistoja Tampereelta löytyy, itselläni on aina sellainen olo, että tulen samaan aikaan tuttuun, mutta niin muuttuneeseen kaupunkiin. 

Lomalaisen fiilistelyä

Jos mietimme lomalaisen näkökulmasta, monelle tulee varmasti Tampereesta ensimmäisenä mieleen Särkänniemi. Toki sielläkin on tullut eri kokoonpanoilla käytyä, ja varmasti käymmekin, kun taaperomme hiukan kasvaa. 

Hänen yksi suosikkinsa on muumit, joten Tampereella sijaitseva Muumimuseo on myös to do -listallamme.

Koskipuistosta Tampellaan

Tammerkosken maisemaa ei ole turhaan julistettu suomalaiseksi kansallismaisemaksi. Itselläni tällä hetkellä on kaksi suosikki kävelyreittiä, jos haluaa vaan fiilistellä ja käveleskellä Tampereen maisemissa. 

Kiva reitti onkin kävellä keskustasta Koskipuiston läpi Tampellan suuntaan. Samalla suosittelen myös piipahtamaan Pikku Kakkosen leikkipuistossa, joka on Koskipuiston vieressä – riippuen toki onko matkassa pikkuisia matkustajia mukana. Leikkipuistosta löytyy niin keinuja, kiipeilytelineitä kuin liukumäkiäkin – puhumattakaan erilaisista kulkuneuvoista, joiden kyytiin voi kiivetä. 

Kiinnostavaa on myös poiketa Finlaysonin tehdasalueella, josta on rakennettu toimisto-, liike- ja kulttuuritilojen kompleksi. Siellä tapahtuu paljon ympäri vuoden. Finlaysonin alueella sijaitsee myös Työväenmuseo Werstas

Kohti Tampellan asuinaluetta pystyy samalla fiilistellä rantareittiä ja maisemia. Siskoni usein hehkuttaa myös keikkapaikkana G Livelab:ia, joka on Tammerkosken kupeessa. 

Kehräsaaren kautta Pyynikinharjulle

Koskikeskuksen kupeessa on tunnelmallinen Kehräsaaren vanha tehdasmiljöö. Tehdasalueella on nykyään mm. pieniä käsityöläisputiikkeja. Tammerkosken yli pääsee alaputouksen voimalaitoksen eteläseinustalla olevaa kävelysiltaa pitkin. Läheltä Ratinasta löytyy ravintola Periscope, johon kannattaa jo pelkän maisemankin vuoksi mennä syömään.

Kehräsaaresta usein jatkamme rantaa pitkin Pyynikinharjulle päin. Pyynikin näkötorni ja munkkikahvila ovat kokemisen arvoisia paikkoja. Jos aikaa on enemmän, Pyynikillä on myös mainio uimaranta ja Pyynikin kesäteatteri.

Tunnelmallisia yöpymispaikkoja

Lähivuosina olen suurimman osan Tampereen vierailukerroista joko yöpynyt siskoni luona, hotelli Scandicissa tai airbnb-asunnossa. Nytkin vuokrasimme Tampellan läheltä asunnon, sillä totesimme sen olevan taaperon kanssa helpoin vaihtoehto. Oli kiva saada hänelle oma huone, jossa voi rauhassa nukkua sekä edes osa ruuista annettua helposti. Kämppä toimikin loistavana tukikohtana meille.

Siskollani oli kuitenkin muutama mainitsemisen arvoinen yöpymispaikka, jossa voisi olla jollain tasolla enemmän tunnelmaa. 

Bed & Breakfast Käpylän Helmi toimii puutalossa Näsijärven läheisyydessä, ja se on 2,5 km:n päässä Tampereen keskustasta. 1,5 kilometrin päässä keskustasta Viinikassa on boutique-hotelli Lillan, jossa on aamiaiskahvila, pihakeittiö sekä illallisravintola. 

Viimeinen tärppi sijaitsi 2 kilometrin päässä Tampereen keskustasta Pyhäjärven rannalla sijaitsee Hatanpään kartano. Kartanoa ympäröi englantilaistyylinen puisto ruusutarhoineen.