Millainen kuluttaja olet?

Viime vuosina olen enemmän ja enemmän miettinyt, millainen kuluttaja olen. Yleisesti tuntuu, että kuluttaminen on hiukan vähentynyt ihmisillä ja vastavuoroisesti laatuun sekä pitkäikäisyyteen ollaan valmiita panostamaan. 

Ystäväni ovat kautta aikojen nauraneet minulle, kun tulin reissuihin pienen laukun kanssa ja silti he ihmettelivät, että minulla oli joka päivälle uusi asu. Tietyllä tapaa olen minimalisti tai ainakin vihaan kaikkea turhaa ja ylimääräistä. Pääosin esiin ovat nousseet vaatteiden laatu ja käyttötapa – entä jos vaatekaappiin ei tarvitsisikaan niin paljoa ylimääräistä, vaan valikoimassa olisi enemmän monipuolisia vaatteita, joita voisi yhdistellä vuoden ajasta riippumatta. 

Silmiini osui Urban View:n vuoden 2022 trendiennusteet, jotka nostivat esiin mm. materiaalien hygieeniset ja antibakteeriset ominaisuudet, muodin kaudettomuuden, kulutuksen vähentämisen tai suuntaamisen kestäviin tuotteisiin sekä oloasujen suosion lisääntymisen. Maailman suurin urheiluväline ja -vaatemessutapahtuma ISPO painotti kestävää kehitystä, biohajoavuutta, kiertotaloutta ja luonnonkuituja. Merinovillavaatteilla on oikein huollettuna pitkä elinkaari. Biohajoavana se voidaan kierrättää myös uudelleen kuiduksi ja uusiksi tuotteiksi. Kierrätettyä materiaalia ja kuitua käytetään myös eristeenä, täytteinä ja verhoilussa. 

Mukavuus ennen kaikkea

Näin eilen Instagramissa postauksen, jonka alla luki: ”Kiitos sille, joka teki college-muodista katu-uskottavaa”. Vaikka olen aina ollut kotona lökäri-tyyppi, koronaviruspandemia nosti entisestään mukavuudenhalua esiin. Lapsen myötä lökärit vaihtuivat kerrastoiksi ja ulkoilun jälkeen se ainainen kalsareissa hengaaminen saikin minut alkujaan viime talvena miettimään, miten toimivuus ja kauneus voisivat kohdata. Onneksi silloiset rumat merinokerrastoni repesivät pepusta ja otin tästä kuumaa, sillä muuten en olisi varmasti alkanut kehitellä USVA-legginssejä

Nyt kun olemme kehitelleet Kalla Activelle kahta talvella myyntiin tulevaa uutta mallistoa, on ollut uskomatonta vieläkin huomata, miten merinovilla taipuu materiaalina erilaisiin käyttötilanteisiin. Aikaisemmin on tuntunut, että toimivaa materiaalia on ollut vaikeaa löytää nättinä. 

Sain eilen palautteen, joka lämmitti mieltä: “Kaunein merinovilla-asu, jonka olen nähnyt. Ja vielä päälläkin ihanan tuntuinen.” Tämä oli mukava kuulla, sillä niin ajattelin itsekin – vieläkin, vaikka olen varsinkin takkia ja legginssiä pyöritellyt käsissäni viimeisen vuoden. Ja vaikka olen hengannut merinoasu päällä siitä lähtien, kun sain ensimmäiset protot (mallikappaleet) käsiini, olen edelleen onnellinen ne päällä. Se taitaa olla hyvä merkki.