Joulun this or that -haaste

Sain haasteen vastata joulun this or that -kysymyksiin. Välillä tällaiset ovatkin aika virkistäviä, sillä samalla muistuu mieleen myös itselle asioita, joista joulun aikana on syytä nauttia. 

Minulla kesti totta puhuen kauan rakastua jouluun. Oikeastaan olen vasta oman lapsen myötä alkanut siitä enemmän nauttia. Vaikka olen isosta perheestä ja ympärilläni on aina ollut paljon jouluisin ihmisiä, koin aina varsinkin sinkkuna jouluisin olevani todella yksinäinen. 

Missä vietät joulua?

Vietämme joulun lapsuudenkodissani Pohjanmaalla. Se on ollut traditio aina, sillä siskoni perheineen tulevat sinne myös. Lennämme lapseni kanssa sinne keskiviikkona. Meillä joulun aikaan jengi aina jakaantuu, sillä uusperheessä on haasteellista saada kaikki saman katon alle. Niinpä puolisoni viettää vanhempien lastensa kanssa joulua kodissamme. 

Mitä puuhastelet joulun välipäivinä?

Matkustamme junalla takaisin tapaninpäivänä ja toivon, että silloin on myös Helsingissä lunta. Olisi mukava mennä pulkkamäkeen, luistelemaan ja hiihtämään. 

Joulupukin kuuma linja vai Samu Sirkan joulutervehdys?

Muistan lapsena katsoneeni joulupukin kuumaa linjaa aina. Jollain tapaa koin Samu Sirkan joulutervehdyksen jo lapsena tylsäksi. 

Joulusauna aamulla, päivällä vai illalla?

Meillä on ollut lapsesta saakka tapana mennä joulusaunaan aattoaamuna. Yleensä lapsena kävimme hiihtämässä sitä ennen. Saunan jälkeen äitini oli keittänyt riisipuuron valmiiksi. 

Joulukinkku vai graavilohi?

Pidän naurettavalla tavalla edelleen joulukinkusta. 

Perinteiset jouluruoat vai erilainen joulumenu joka vuosi?

Minun on pakko myöntää, etten ikinä ole ollut jouluruokien perään. Tämä on asia, joka myös minua aina välillä hävettää, sillä huomaan, miten paljon muut nauttivat joulupöydän antimista. En myöskään haluaisi vaikuttaa kiittämättömältä. 

Mitä kuuluu joulupöytääsi?

Meillä äitini tekee vuodesta toiseen laatikot ja oikeastaan kaiken muunkin. Joulupöytään kuuluu myös perunaa, lihakastiketta, kinkkua, kalkkunaa ja muita jouluruokia. 

Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?

Syömme usein jouluruokia vielä joulupäivänä, mutta tapaninpäivänä muistaakseni on ollut jo jotain muuta tarjolla. Luultavasti äitini on aikaisemmista vuosista viisastunut ja tekee hiukan pienemmän satsin ruokaa, jotta sitä ei tarvitse montaa päivää syödä. Lähdemme usein kotiin tapaninpäivänä iltapäivällä.  

Vaalea vai tumma glögi?

Molemmat glögit menee, mutta itselläni glögilasilliset yleensä jää muutamaan lasiin. 

Suklaakonvehdit vai vihreät kuulat?

Suklaakonvehdit ja niistä erityisesti ne mintun makuiset. Meillä edelleen konvehtirasiaan jää ns. huonoimmat viimeiseksi molempiin kerroksiin eli nopeat syövät hitaat ja alakerroksistakin ne napataan suuhun melko nopeasti. 

Piparit vai joulutortut?

Olen lähipäivinä herkutellut lapseni kanssa useammankin piparin. Joulutortutkin maistuivat kumman hyville, kun olimme viikko sitten kylässä naapureillamme. Tämä siis outoa, sillä en ole kummastakaan niin kovin välittänyt aiemmin. 

Parasta joulussa?

Joulun tunnelma on aina ollut mielestäni ihana. Omassa päässäni jouluna sataa hiljalleen lunta, ulkona on lyhdyissä kynttilät ja sisällä soi joululaulut. 

Joululahjojen saaminen vai antaminen?

Lähipiirini tietää, että rakastan antaa lahjoja. Jos kuljen kaupungilla ja näen jotain esimerkiksi jollekin ystävälleni sopivaa, saatan ostaa sen ihan ilman aihettakin. 

Pehmeät vai kovat paketit?

Lapsena olisi pitänyt enemmän arvostaa mummani tekemiä villasukkia. Tänä jouluna pyysin erikseen äidiltäni villasukkia minulle ja lapselleni. Me emme yleensä osta perheen kesken lahjoja, mutta äitini yleensä aina jotain ostaa kuitenkin. 

Avaatko lahjat jouluaattona vai joulupäivänä?

Avaamme Pohjanmaalla lahjat aattona päivällisen jälkeen. Kun tulemme tapaninpäivänä kotiin, avaamme ns. kotiin tulleet lahjat. Lapseni saa silloin vasta meidän antamat, sillä en ole ikinä ottanut niitä mukaan reissuun. 

Aito joulukuusi vai tekokuusi?

Rakastan aidon kuusen tuoksua, mutta meillä on tilanpuutteen vuoksi kotona pieni tekokuusi. Mielestäni se on parempi kuin ei mitään ja lapset pitävät senkin koristelusta. Mielestäni se on aika söpö. 

Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?

Olemme nyt jo viikon verran kuunnelleet suomalaisia joululauluja, sillä lapseni päiväkodissa on niitä laulettu. Hänen suosikkinsa ovat Mökö mökö köntys ja Porsaita äidin oomme kaikki. 

Jouluna juhlavaatteet vai rento oloasu?

Jotain välimaastosta. Kiva jos laittaa jotain astetta kivempaa päälle, mutta itse en jaksaisi peuhata aattoa liian juhlallisissa vaatteissa. 

Joulutähti, hyasintti vai amaryllis?

Hyasintit ovat söpöjä. Viime vuonna kokeilin myös itse kasvattaa Amarylliksen sipulista. Siitä tuli oikein nätti. 

Kuvaile perinteistä jouluaattoasi

Yleensä, kun heräämme katsomme Joulupukin kuumaa linjaa, käymme joulusaunassa ja syömme riisipuuron. Vanhempani käyvät päivällä hautausmaalla viemässä kynttilät ja syömme noin kello 16 joulupäivällisen. Sen jälkeen avaamme lahjat, jotka joulupukki on jättänyt ulko-oven taakse portaille. Ilta ihastelemme lahjoja. Isäni on perinteisesti ostanut meidän siskosten puolisoille arpakuoret. Ne ketkä ovat paikan päällä yleensä raaputtavat arvat jo illan aikana. 

Joulupäivänä jotain ohjelmaa vai vain kotosalla?

Joulupäivänä yleensä hengailemme vain normaali juttuja, kuten leikimme ja käymme ulkona. 

Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?

Lapsuuden kodissani pienenä isä kantoi joulukuusen loppiaisena ulos. Itsekin olen siis ottanut yleensä joulukoristeet vasta silloin pois. 

Kumpi mielummin

Skippaisit joulun – Skippaisit uudenvuoden

Luopuisit suklaasta – Luopuisit juustoista

Joulutee – Joulukahvi

Tekstiviesti – Joulukortti

Joulu ilman musiikkia – Joulu ilman leffoja

Joulu kotona – Joulu muualla 

Voisit syödä vain jälkkäreitä – Voisit syödä vain suolaista

Millaisia valintoja te tekisitte? Oikein hyvää joulua kaikille!