”Miksi sä aloitkaan myydä niitä kalsareita?”

Sain merinovillatuotteiden verkkokauppani vihdoin auki, ja en voisi olla enempää innoissani. Syksyn mittaan on ollut huvittavaa vastailla ihmisten kysymyksiin, kuten: ”Missä sä niinku aiot alkaa myydä niitä?” tai ”Miksi sä aloit myydä niitä kalsareita?”

Toki moni kyselee ihan vilpittömästi, sillä ajatus lähteä tekemään tällaista täysin alusta ja pohjalta on monelle vieras. Itse olen taas aina ajatellut, että hullu saa olla, mutta ei tyhmä. Tarvitaan vain sairasta uskoa omaan ideaan, sinnikkyyttä ja jatkuvaa “isoa ajattelua”. Näin myöskään hassut kysymykset eivät lannista matkan varrella. 

Oli muuten hauskaa, kun ensimmäinen kuorma tehtaalta tuli, vanha kuljettaja sanoi että: “Tässä on puoli lavaa sulle ja viisi lavaa Marimekolle.” Ainakin on isompi tekijä testannut jo saman tehdastoiminnan. 

Tarve paras motivaattori

Alkujaan oma tekeminen lähti tarpeesta – en nimenomaan halunnut hillua päivät pitkät kalsareissa. Jostain syystä niin vain kävi kerta toisensa jälkeen. Kun tulin taaperon kanssa sisään, riisuin ulkovaatteet ja menin tekemään ruokaa. Yks kaks huomasin aina iltaisin edelleen olevani lämpökerrasto päällä. Kun ne repesivät pepun kohdalta, minulla tuli mitta täyteen ja aloin kehittää omaa merinovillabrändiäni, jotka olisivat toiminnallisuuden lisäksi kauniit – näin siis ei enää haittaisi se, että en ehdikään vaihtaa vaatteita kotona. Suuri tarve oli myös lasten 100% merinovillasta valmistetulle välihaalarille, sillä mielestäni markkinoilla olevat eivät olleet hintaansa nähden tarpeeksi nättejä tai laadukkaita. 

Tuloksena syntyi naisille 100% merinovillasta valmistettu USVA-mallisto, johon kuuluu legginssit ja takki kahdessa eri sävyssä. Kumpi sävy on muuten kivempi? Mustikka vai rosa?

Myöhemmin myyntiin tulee myös merinoneule sekä UTU-mallistoon lasten välihaalari. Malliston legginsseihin halusin korkean vyötärön niin kuin sporttitrikoissa usein on. Ensi viikolla saan myös protoversioita alkusyksystä suunnittelemistamme vaatteista, joiden olisi tarkoitus tulla myyntiin keväämmällä. 

Merinovilla – luonnon oma materiaali

Kun hiihdin kilpaa nuorena, minulla oli hiihtoasun alla puuvillainen aluskerrasto, ja muistan, miten kylmä aina tuli, kun hiki alkoi virrata. Moni kannattaa varsinkin lapsilla puuvillaisia vaatteita. Ulkoillessa puuvilla kuitenkin sitoo kosteutta itseensä eikä siirrä sitä ulompiin kerroksiin – näin siis palelu on yleisempää. 

Merinovilla pystyy imeä itseensä 30% oman painonsa verran kosteutta. Samaan aikaan se tuntuu edelleen kuivalta ihoa vasten. 

Käytättekö itse merinovillaa, kun pukeudutte? Itse asiassa materiaalina se toimii niin kesäisin kuin talvisinkin, sillä se reagoi kehon lämpötilaan. Merinovilla on talvella kylmällä ilmalla lämmin ja kesäisin viileä ihoa vasten.  

Sanotaan, että ulkonaliikkuja tarvitsee eri kerroksia, jotta hän pärjää parhaiten vaihtelevissa säissä. Toimiva ulkoilijan vaatetus on kolmikerroksinen: aluskerros, välikerros ja kuorikerros. Kullakin kerroksella on oma tehtävänsä, ja yhdessä ne pitävät olomme mahdollisimman mukavana säästä riippumatta. Välikausina eri kerroksia käytetään myös erillään. Tosiasiassahan kaikilla ilmoilla on syytä miettiä niin itsensä kuin lapsensakin kerrospukeutumista ja varsinkin sitä alinta iholla lähintä kerrastoa.