Koomista on, että usein perjantaisin totean: ”Menipä viikko nopeasti”. Samaan hengenvetoon mietin, että tulipahan taas juostua ja näpytettyä töitä. (Yrittäjän näkökulmasta positiivinen asia). Kelpo (arjen) keitto jo sellaisenaan harrastuksilla maustettuna.
Olen keväästä asti tehnyt eräälle sairaalahankkeelle alkuviikon (ma, ti ja ke) viestinnän asiantuntijana töitä. Torstai ja perjantai ovat taas olleet Kalla Active -päiviä. Asia, jota olen nyt viimeisen kuukauden edistänyt, on lasten KUURA-malliston kehittäminen. Kalla Activen lasten merinomallistossa suurin koko on tällä hetkellä ollut 104/110. Moni onkin kysynyt, miksi koot loppuvat noin pieneen, ja klassinen vastaus taitaa olla tähän: ”Jostain oli pakko aloittaa”.
Kalla Active on minun luomani brändi, ja sen mallistot on suunniteltu varta vasten brändille. Lähdin kehittämään merinomallistoja ja luomaan brändiä aivan nollasta omien tarpeiden pohjalta. Kun tyttöni syntyi, kaipasin pirteämmissä väreissä ja kivemmilla leikkauksilla olevia merinovaatteita niin itselleni kuin lapsellenikin. Kalla Active Oy perustettiin maaliskuussa 2021 ja sain verkkokaupan auki marraskuussa 2021. Ensimmäiset tuotteet olivat USVA-setit, USVA neule ja UTU-välihaalari. Palkitsevinta koko Kalla-matkan aikana on ollut huomata, että monella muullakin oli samoja tarpeita.
Minulla ei ollut alkujaan yhtään vaatealan kokemusta, vaan tein aikaisemmin työkseni yrittäjänä vain markkinointiviestinnän töitä. (Viestintää ja markkinointia teen freelancerina toki vieläkin muutamalla yritykselle ja kirjoitan pariin lehteen). Matkan varrella on kuitenkin oppinut paljon ja luonnollisesti olen aina palkannut apua suunnitteluprosessin konkreettisiin asioihin. Olen aikaisemminkin saanut kysymyksiä liittyen tuotteiden suunnitteluun ja -kehitykseen, joten kirjailen tänne alle vielä, mitä prosessiin omalla kohdallani on kuulunut nyt kesän kuukausina.
Lasten KUURA-malliston kehittäminen
Kun aloitin tekemään Kallaa, tyttöni oli taapero. Ajattelin, että vaatemallistot kasvavat lapseni tahtiin. Nyt kuitenkin hän on 5-vuotias, ja havahduin, että vaateasialle täytyisi varmaan tehdä jotain. Alkujaan myös ajattelin, että KUURA-malliston kehittäminen sujuisi luomalla vain sarjoitussääntö tuleviin 116/122, 128/134, 140/146, 152/158 kokoihin. Hetken asiaa tutkittua isompiin kokoihin täytyi silti piirtää uudet luonnokset, eikä voinut mennä sieltä, mistä aita on matalin. Pienten mallit eivät sellaisenaan vaan toimineet ilman mallin muutosta.
Luonnosteluvaiheessa otetaan huomioon vaatteen malli, yksityiskohdat, väri ja kangaslaatu. Kankaista minulla oli tehtaalta useampia materiaalinäytteitä mustina jo valmiina ja värisävyistä tilasin jo kesän alussa lapdipit lilan eri sävyistä. Lähetän tehtaalle aina Pantone-koodit, joiden mukaan he värjäävät minulle 3-6 kangasnäytettä. Yleensä etsin hyviä sävyjä Pinterestistä ja kerään ”inspistä”. Sävyt värjäysvaiheessa saattavat eri kankaissa muuttua aika paljonkin. Tämä saattaakin eniten aina yllättää.
Elokuussa päätin lasten isompien kokojen housujen, paidan ja topin kankaat ja värit sekä odottelen parhaillaan tehtaalta näistä protoja eli mallikappaleita, joiden mukaan mitoitus vielä kerran tarkistetaan. Minulta puuttui kokonaan näiden tulevien kokojen brandlabelit eli niskalaput, joissa tyypillisesti on brändin logo ja vaatteen koko. Olen aikaisemmin tilannut isomman erän koko- ja riippulappuja Italiasta, mutta koska nyt tarve oli pienemmälle määrälle, suositusten kautta tein tilauksen toisen yrityksen kautta. Pesulapputiedoston taitan itse Canvalla ja lähetän tehtaalle.
Uusien tuotteiden lanseeraus menee kevääseen
Tuotekehitysprosessi ja uuden vaatteen myyntiintuonti on pienyrittäjän näkökulmasta aina riski, sillä ostan aina tilauserän ensin yritykselleni, ilman takuita, että ne menevät kaupaksi. Tällä hetkellä minimi tilausmäärä tehtaalta on ollut 100 kpl/ vaate. Nyt siis alkuun tilaan vaan kolmea eri vaatetta. Toivon mukaan myöhemmin pystymme kehittää muitakin isompien lasten vaatteita.
Tällä hetkellä vaatteen valmistusprosessissa (kankaan hankinnasta ompeluun) saattaa mennä jopa 6-7kk. Kun saan tehtaalta arvion valmistumisesta, aloitan yleensä kirjoittelemaan tuotesisältöjä ja luomaan sivuja Kallan verkkokauppaan. Tuohon kuuluu myös pakollisten (maksullisten) EAN-koodien hankkiminen ja SKU-koodien luonti. (Loimme SKU-koodien eli tuotekoodien päävalikot ja säännöt alaryhmiin ensimmäisten tuotteiden kohdalla, joten saman logiikan pitäisi jatkua) Jälleenmyyjillä, kuten Zalandolla, on oma prosessinsa, sillä Kalla Activen verkkokauppa on integroitu heidän järjestelmään. Heille tuotelisäykset tehdään heidän oman partner-järjestelmän kautta.
Olisi ihana alkaa myös jo suunnitella kuvaussessiota, jossa tuote- ja mainoskuvat otetaan. Minulla on super ihania muistoja meidän kuvausreissuista ja odotan tätäkin innolla. Isommilla kuvausreissuilla esimerkiksi Ylläksellä meillä on ollut mukana kuvaaja still-kuvia varten, videokuvaaja (drone-mahdollisuus) ja lisäksi olemme ottaneet behind the scenes -materiaalia. Teen itse tuotteiden mainosmateriaalit Canvalla esimerkiksi sosiaalisen median eri kanaviin (feed, FB, reels, storyt yms) sekä taitan esitteet. Leikkaan videomateriaalia, jota yleensä kuvaamme kuvausreissuilla ja hyödynnän sitä eri kanaviin. Millaiselta tuotekehitysprosessi teidän mielestä kuulostaa?