Muistan kun lapsena leivoimme Elsa-mumman kanssa karjalanpiirakoita. Hän oli kotoisin Karjalan Hiitolasta, ja en malttanut odottaa, että pääsemme itse asiaan eli syömään vastaleivottuja piirakoita.
Mumman Karjalan juuria kunnioittaen pidämme vuosittain siskoni ja ystäväni kanssa karjalanpiirakkatalkoot. Linjasto pelaa, ja usein piirakoita valmistuukin monta pellillistä. Lempi ateriani on brunssi, joten usein olemme istuneet moneksi tunniksi korjaamaan satoa ja nauttimaan brunssin muistakin antimista.
Kaikki se näpertäminen ja tuotoksille repeily on semi terapeuttista! Monien vuosien kokemuksella on ollut hauska huomata, miten jokaisella on todellakin oma tyylinsä – siksi rypyttämiseen ei pystykään antamaan mitään selkeää ohjetta. Jotkut aloittavat rypyttämisen keskeltä, toiset alhaalta. Keskeltä voi kuulemma myös pakittaa alas. Oli tyyli mikä tahansa, rypyttäessä painellaan etusormilla kevyesti puuroon ja sormilla tehdään pieni liike itseen päin, jolloin rypyt menevät näin hieman kaarelle. Ehkä persoonallisimmat piirakat tulivat viitisen vuotta sitten, kun minulla leikattiin joululoman aikana hermopinteet molemmista käsistä. Molemmat kädet paketissa liikuttelin hiljalleen sormia ja sain kun sainkin piirakoita kasattua.
Riisi- vai perunapiirakka?
Välillä olemme vaihteen vuoksi tehneet myös perunapiirakoita. Oli täyte mikä tahansa, täytteen valmistaminen on usein se aikaavievin osuus. Helpointa on, jos riisipuuron tai muusin keittää valmiiksi jo esimerkiksi edellisenä päivänä. Jos teette perunamuusia piirakoita varten, muusin joukkoon kannattaa laittaa myös yksi kananmuna, sillä se sitoo muusia.
Aikaisemmin olemme käyttäneet Marttojen ohjetta, mutta alla on meidän perheen allergioiden vuoksi resepti, joka on gluteeniton ja maidoton. Käytän reseptissä gluteenitonta jauhoa mieheni pojan sairauden vuoksi. Lisäksi perheessämme käytetään taaperomme Sohvin maitoallergian vuoksi aina maidottomia tuotteita ruuissa. Kaurajuomasta valmistettu puuro on väriltään hieman rusehtavaa.
Gluteenittomassa versiossa ruis- ja vehnäjauhot on korvattu tattarijauholla. Tattarista tehty taikina on helposti käsiteltävää, ja jos taikinaan lisää hiukan psylliumia, saadaan taikinaan kuituisemmaksi. Psyllium on ratamokasvin jauhettua siemenkuorta. Siinä on 85 % kuitua, joten psyllium imee itseensä hyvin nestettä ja helpottaa näin myös taikinan käsittelyä. Jos kyseessä on pro-leipuri, reseptistä varmasti tulee noin 15 piirakkaa. Rehellisesti sanottuna, emme ole varmaan ikinä onnistuneet saamaan pohjista niin priima ohuita, että taikina olisi riittänyt niin moneen. Olemme siis tehneet suosiolla aina hiukan enemmän taikinaa.
Karjalanpiirakat / noin 15 annosta
Taikina
- 2 tl psylliumia
- noin 3-4 dl tattarijauhoja
- 2 dl kylmää vettä
- 2 rkl öljyä
- ½ tl suolaa
Täyte
- 2 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 1 l kaurajuomaa
- ½ tl suolaa
- 1 kananmuna
Voiteluun: ruokaöljyä tai maidotonta margariinia
Työvaiheet
Täyte
- Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin
- Lisää kaurajuoma ja suola. Kiehauta hiljalleen noin 40 minuuttia.
- Nosta liedeltä ja anna puuron vetäytyä kannen alla 5-10 min.
- Laita lopuksi puuroon kananmuna.
Taikina
- Lisää kylmään veteen öljy, suola ja psyllium. Turvota seosta 5 minuuttia ja lisää tattarijauhot. Vaivaa taikina.
- Tee taikinasta tanko ja jaa samankokoisiin osiin. Kaulitse osat piirakkapulikalla noin 0,5cm paksuisiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi.
- Täytä piirakka reilulla ruokalusikallisella täytettä ja jätä noin 1cm tyhjää tilaa reunoille
- Rypytä omalla tyylilläsi
- Paista 275-300°C noin 15 minuuttia.
- Voitele piirakat