”Miten taaperon kanssa voi olla keppien kanssa?”, kysyi hyvä ystäväni heti ensimmäisenä, kun kerroin, että oikea polveni on vihdoin irtisanonut vuokrasopimuksen. Jollain tapaa odotin tämän tapahtuvan ennemmin tai myöhemmin, mutta yllättävän kauan kesti haavereitta. Lentopalloaikojen jälkeen aina varoiteltiin, miten kova lattia ja nopeat käännökset ovat kuluttaneet polvinikamat.
Olin aiemmin ollut tässä tilanteessa 6 vuotta sitten vasemman polveni kanssa, kun kierukka repesi boxihypyissä salilla. En itseasiassa silloinkaan ajatellut, että mitään vakavaa kävi – eihän nytkään oikeastaan. Polvi haki vain väärän asennon. Vasta yöllinen polvisärky sai minut lääkärin puheille. Kun eräs yö viidennen kerran hain uutta kylmäpussia, päätin, että nyt saa riittää.
Pääsin onneksi nopeasti tutkimuksiin, ja viikko sitten polveni tähystettiin. Kierukka oli repeytynyt kahdesta kohtaa, ja se korjattiin. Aika rutiini toimenpide lääkäreille siis.
Valepotilaan vilkas mielikuvitus
Välillä tuntuu koomiselta, miten ihminen totuttautuu kipuun. Eihän se ole normaalia, mutta jostain syystä itselläni vaatii välillä liikaakin, että menen lääkäriin.
Kuinka monella on ollut lääkärissä sellainen tunne, että on valepotilas? Kun kivun kanssa elää ja siihen tottuu, raja normaalin ja liian kipeän välillä hämärtyy. Tietää itse, että jokin mättää, mutta samaan aikaan miettii, että entä jos siellä magneettikuvassa ei näykään mitään? Olenko vain keksinyt kaiken?
Taapero hoitaa
Empaattinen taaperomme oli aluksi murheissaan polveni vuoksi. Hän vain osoitti sitä ja suu kääntyi alaspäin. Nyt kun olemme moneen kertaan puhuneet, miten oli hyvä, että äiti pääsi lääkäriin ja polvi paranee, hän vain huutaa: ”Jeeee”, nostaa kädet ylös ja taputtaa.
Sohvi oli aika liikuttava viime viikolla myös, kun puolisoni lähti viemään häntä ja siskopuolia päiväkotiin. Yleensä hän lähtee reippaasti ovesta juosten ja huutaa vaan: “Joo jee”, mutta nyt palasi takaisin halaamaan minua uudelleen ja kosketti polveani. Ihan kuin hän olisi halunnut vielä kysyä: “Pärjäätkö sä äiti täällä nyt?”
Asenne ratkaisee monessa
Kun vasen polveni operoitiin 6 vuotta sitten, muistan kuinka huonolla asenteella ihmiset olivat kuntoutuksen suhteen. Sain jatkuvasti kuulla tarinoita, joissa polvi ei ollut todellakaan enää tullut kuntoon, ja heidän mukaan oli aika jättää hyvästit myös omalle polvelle. Ja puhumattakaan urheilusta – sitähän nyt ei ainakaan enää pystyisi tehdä. Mitä enemmän tätä manausta kuulin, sitä enemmän sisuni kasvoi.
Nyt jälkikäteen ajatellen tein todella paljon töitä polven kuntoutuksen eteen, ja niin vain polvi tuli kuntoon – vielä parempaan kuin aiemmin!
Ehkä nuo ihmiset, joiden polvi ei ollut tullut enää kuntoon, olivat vain olleet huonotuurisia tai ehkä kuntoutus oli jäänyt puolitiehen. Polvi kuitenkin tarvitsee tikkien poiston jälkeen säännöllistä jumppaa. Ainakin minusta tuntui operaation jälkeen, että polveni oli lähestulkoon unohtanut normaalin liikeradan – jouduin siis opettaa sen uudelleen, ja miten hyvää päivittäinen jumppa eli sen lämmittäminen teki tönkköydelle.
Näillä eväillä lähdin toisen operaation jälkeen matkaan. Tällä kertaa tosin päätin, etten kuuntele ihmisten ”ohjeita”. Jännä on myös nyt huomata, kuinka erilaiselta operaation jälkeen tuntui. Vaikka toimenpiteet molemmissa operaatioissa keskittyivät kierukkaan, repeytymät eivät olleet luonnollisesti identtisiä. Joudun muistuttamaan itseäni koko ajan, että operaatiosta on vain viikko – enkä saa alkaa hötkyillä liian aikaisin. Tästä huomaa jälleen, miten yksilöllisiä operaatiot saattavat olla ihmisillä, kun jo polvenikin tuntuvat näin eriltä operaation jälkeen.
Totuta pikkuhiljaa
Kuntoutuksen suhteen on hyvä konsultoida asiantuntijaa, sillä jokainen leikkaus on erilainen, ja ihmiset palautuvat yksilöllisesti. Jokainen myös kuntouttaa operoidun vamman eri tavalla, eli vammoja ja kuntoutuksia on vaikea verrata keskenään. Pyydä apua lääkäriltä, fysioterapeutilta, kunto-ohjaajalta tai muulta terapeutilta, joka tuntee vamman ja voi antaa vinkkejä, miten pääset parhaiten alkuun ja treenaat oikein.
On hyvä muistaa myös, että liikkeitä tekee oman tuntemuksen mukaan. Jos jokin liike tuntuu ensin kankealta, totuttaudu siihen pikkuhiljaa – ehkä seuraavalla viikolla liike tuntuu jo paljon helpommalta.
Itseni kohdalla oli tärkeintä, että polvi taas koukistuu ja varsinkin ojentuu kunnolla. Sanotaan, että liike on lääkettä polville. Muuten jää ontumaan.
Liikevaihtoehtoja polven kuntoutukseen
Hyvä kuntoutusmuoto on vesijuoksu, jossa polvelle voi hakea erilaisia liikeratoja turvallisesti vedessä. Vain mielikuvitus ja polven kunto ovat rajana. Vesijuoksutyylejä on mm. hidas juoksu, hiihtoliike tai polvennosto.
Kuntopyöräily lisää polven liikelaajuutta ja aktivoi reisilihaksia. Sen jälkeen kannattaa myös tehdä polvea ojentavia harjoituksia. Polvi tarvitsee ympärilleen myös toimivia lihaksia. Alla muutamia liikkeitä, joista voi hakea itselleen sopivat liikkeet. On parempi aloittaa rauhassa ja lisätä sitten hiljalleen rasitusta ja toistomääriä.
POLVEN OJENNUS
1. Seiso suorassa ja painaa jalkaa lattiaa vasten reisilihasta jännittäen 5–10 sekuntia ja ojentaa polvea. Tee tätä esim. 3 x 15 tai tuntemusten mukaan.
2. Istu tuolille ja vie jalat koukkuun tuolin alle. Ojenna yksi jalka kerrallaan suoraksi eteesi ja koukista uudelleen tuolin alle. Tee ensin toinen puoli ja sitten toinen. Tee tätä esim. 3 x 15 tai tuntemusten mukaan.
3. Seiso suorassa tai matalan tason päällä. Hipaise vuorotellen jalalla taakse ja palaa alkuasentoon. Helppo liike, mutta keskittyen yllättävän tehokas. Tee tätä esim. 3 x 15 tai tuntemusten mukaan.
LONKAN KOUKISTUS-OJENNUSLIIKE
Seiso suorassa tuolin vieressä tai ota tukea seinästä. Nosta toinen jalka polvi koukussa eteen ja ojenna jalka suoraksi taakse. Tee tätä esim. 3 x 15 tai tuntemusten mukaan.
JALKOJEN NOSTO YLÖS
Mene selinmakuulle ja nosta vuorotellen jalkoja ylös suorana. Tee tätä esim. 3 x 15 tai tuntemusten mukaan.
JALKOJEN NOSTO SIVUTTAIN YLÖS
1. Mene kylkimakuulle ja nosta vuorotellen jalkoja ylös suorana. Tee tätä esim. 3 x 15 tai tuntemusten mukaan.
2. Seiso suorassa tuolin vieressä tai ota tukea seinästä. Vie toinen jalka suorana sivulle, pidä varpaat eteenpäin. Tee tätä esim. 3 x 15 tai tuntemusten mukaan.
KYYKYT
1. Seiso penkin edessä. Kallista lantiota ja työnnä takapuolta taaksepäin. Koukista polvia ja laskeudu hallitusti puolikyykkyyn tai tuolin etureunalle. Tee tätä esim. 3 x 15 tai tuntemusten mukaan.
2. Seiso penkin edessä ja laskeudu yhdellä jalalla penkille ja palaa molemmat jalat maassa ylös. Tee tätä esim. 3 x 10 tai tuntemusten mukaan.
3. Tee minikyykkyjä tasapainotyynyllä. Tuo kädet eteen tasapainottamaan. Tee tätä esim. 3 x 10 tai tuntemusten mukaan. Alussa pienikin liike auttaa.