Blogikirjoitus myös kuunneltavissa
”Ei mun tarvitse laittaa aurinkorasvaa, sillä mä en pala ikinä.” Kuulostaako tutulta? Luulin, että tuo lause olisi jäänyt teini-ikään, mutta edelleen kuulen sitä joidenkin aikuisten sanovan. Vaikka meillä Suomessa aurinko ei porota samoin kuin etelän maissa, ihosyöpä on todellinen myös meillä Suomessa.
Toinen kliseinen sanonta myös ikävä kyllä ponnahtaa vieläkin esiin: ”En käytä aurinkorasvaa, sillä haluan ruskettua.”
Aurinkovoidehan ei estä ruskettumista – se saattaa tehdä siitä hiukan hitaampaa, mutta turvallisempaa. Tarkoitus ei ole nillittää, vaan ehkä enemmänkin tuoda sitä perusasiaa esiin, että aurinkorasvalla suojataan ihoa UV-säteiltä. UV-säteily aiheuttaa ihosyöpää, kuten melanoomaa, okasolusyöpää ja tyvisolusyöpää. Toki ihon toistuva palaminenkin lisää ihosyöpien riskiä. Faktahan on se, että jopa pilvisellä säällä UV-säteet läpäisevät pilviverhon.
Esimerkiksi melanooma eli tummasolusyöpä on Ilmansyöpää.fi -sivuston mukaan ollut vuosikymmenien ajan nopeimmin yleistyviä syöpiä länsimaissa, ja sitä esiintyy myös nuorilla ihmisillä. Ihomelanoomaa esiintyy tavallisesti vartalon tai raajojen ihossa.
Ihomuutoksia kannattaa käydä näyttämässä lääkärissä
Kuinka moni on itse alkanut vanhemmiten miettimään omaa ”aurinkokäyttäytymistä”? Myönnettäköön, että edelleen nautin auringossa olosta. Maailman rentouttavinta on istua auringossa kahvikupponen kädessä, mutta erona on eniten se, että nykyään osaan myös suojautua oikein eli käyttää tarvittavia suojakertoimia. Toki auringossa ei tule myöskään maattua tuntikausia samalla lailla kuin nuoruudessa.
Vuosi sitten huomasin itse reidelläni ihomuutoksen. En aluksi ajatellut sen olevan mitään vakavaa. Eräs päivä satutin kohdan ja siitä alkoi vuotaa verta. Kun kolmen päivän aikana kaikki huushollin laastarivarastot oli käytetty, eikä verentulo edelleenkään lakannut, painelin lääkärille. Hän lopulta totesi, että kohta on hyvä leikata pois.
Ihomuutos oli hyvänlaatuinen kasvain, ja lopulta oli hyvä, että se alkoi vuotamaan, sillä se sai minut tekemään asialle jotain. Joka tapauksessa, vaikka kasvain oli hyvälaatuinen, aina jos luomi muuttaa ulkonäköä tai löydät jonkinlaisen ihomuutoksen, kannattaa kohtaa käydä näyttämässä lääkärille.
Aurinkorasva käytössä heti keväästä
Jos ihan rehellisiä ollaan, oma ihoni palaa harvoin. Olen tullut tässä isääni. Silti joka kevät ostan kasvoille tarkoitetun aurinkorasvan, ja otan se heti käyttööni, kun keväinen aurinkopaiste alkaa. Toki myöhemmin kesällä myös tulee satsattua koko vartalon aurinkorasvoihinkin, kun vaatteet vähenevät.
Kasvoille toiveissa on kosteuttava, kevyt, helposti imeytyvä sekä ei tahmaava, jota voin helposti käyttää aamulla päivävoiteen sijaan. Aika paljon kriteerejä, eikö? Jos rehellisiä ollaan, monena vuonna olen epäonnistunut ostoksessani – tuote on ollutkin joko liian perinteisen aurinkorasvan hajuinen tai se ei ole muuten vain soveltunut kasvovoiteeksi, vaikka se on niin mainostanutkin.
Kasvovoiteissa olen myös päätynyt jo useampana vuonna merkintään Spf 50+, sillä kasvoissa jos, missä kerrointa on hyvä olla. Jos niinkin pienellä asialla, kuin aurinkovoide, iho voi paremmin ja ennen kaikkea säilyy pidempään terveenä, miksi sitä asiaa ei ottaisi omiin päivärutiineihin.
Tämän kevään ihastus ja nappiosto oli Acon kosteuttava aurinkosuojavoide. Tämä suojaa niin UVA- kuin UVB -säteitä vastaan – ja mitä nämä säteet olivatkaan? UVA-säteet vaikuttavat syvälle ihoon, sillä ne vaurioittavat ihon tukikudoksia, heikentävät immuunivastetta ja vanhentavat ihoa. UVB-säteet sen sijaan vaikuttavat ihon uloimman kerroksen soluihin, ja ne aiheuttavat ihon palamisen ja mahdollisen tulehdusreaktion.
Parasta ostamassani aurinkovoiteessa on, että se on Spf 50+, imeytyy nopeasti eikä tahmaa. Se on myöskin hajusteeton.
Kylkeen ostin alkujaan vahingossa spf 30 suojaavan huulivoiteen, mutta kun kotona testasin huulivoidetta, en ollut enää yhtään pahoillani tästä heräteostoksesta. Olen kuullut, että huulten ihossa ei ole lainkaan melaniinia, joten ne eivät rusketu eikä elimistö suojaa niitä auringolta. Tämän vuoksi on tärkeää myös huulet suojata auringolta. Tässä UVA- ja UVB-säteitä vastaan suojaavassa huulivoiteessa oli mieto vaniljan tuoksi ja tässä tuo tuoksu toimi hyvin.