Jos päivälenkki kivoissa maisemissa mahtuu kalenteriin, suosittelen ottamaan Paloheinän ulkoilualueen haltuun. Keskuspuistossa ja Haltialan alueella on mm. kauniita lehtomaisemia sekä tunnelmallista aarnimetsää.
Ulkomaalaiset ystäväni aina jaksavat ihmetellä, miten niin lähellä Helsingin keskustaa on niin paljon luontoa. Onhan se ihanaa ja tietyssä mittakaavassa myös harvinaista. Olenkin tätä miettinyt monesti myös, kun lenkkeilen esimerkiksi Paloheinässä. Se ei ole äärettömän kaukana ytimestä, mutta maisemat saattavat muuttua asuinalueesta nopeastikin metsikköön ja lakeisiin peltomaisemiin.
Kirjoittelenkin blogiin nyt muutamia vinkkejä, joista voi rakentaa oman päivälenkkinsä. Toki enemmänkin löytyy, mutta näillä pääsee varmasti alkuun. Paloheinän ulkoilumajalta lähtevät 1,8 km, 3,0 km, 5,2 km, 7,5 km kuntoradat sekä sen takaa oikealta kaksi luontopolkua. Majan osoite on Pakilantie 124 ja sen läheisyydessä on myös ulkokuntosali, kuntoportaat ja seikkailupuisto, jos haluaa muunlaista liikuntaa.
Metsäpolku
Metsäpolun reitti on merkitty vihrein käpymerkein, ja se kiertää Paloheinän ulkoilumajalta noin kolmen kilometrin metsäkierroksen. Metsäpolun varrella on 12 kylttiä, joissa kerrotaan ympäröivästä luonnosta.
Reitti on suurimmaksi osaksi tasainen ja helppokulkuinen – toki paikoittain on puunjuuria sekä kiviä polulla. Pitkospuut myös tuovat vaihtelua kulkuun.
Haltiavuoren luontopolku
Ruskein käpymerkein merkitty Haltiavuoren luontopolku lähtee myös Paloheinän ulkoilumajalta. Noin seitsemän kilometriä pitkä lenkki kiertää Haltialan aarnialueen kautta Vantaanjokivarteen Pitkäkoskelle ja sieltä Haltiavuoren kautta lähtöpisteeseen Paloheinään.
Haltiavuoren luontopolun varrella on 15 kylttiä, joissa kerrotaan luonnosta ja ympäristöstä. Maisemiltaan vaihteleva reitti kulkee suurimmaksi osaksi ulkoiluteitä pitkin. Vastaan tulee mm. jylhää havumetsää, lakeita peltoja ja pitkospuita aarnialueella. Lisäksi reitin päässä oleva Pitkäkoski tuo myös oman lisänsä reittiin.
Pitkäkosken luontopolku
Moni kiertää Haltiavuoren luontopolun yhteydessä myös Pitkäkosken luontopolun, jonka edestakaisin pituus on 1,7 kilometriä pitkä. Reitin varrella on kaunista lehtometsää, luonnonsuojelualuetta ja katselutasanteita koskelle päin. Näihin pääsee portaita pitkin laskeutumaan.
Jos luontopolun alkuun haluaa tulla esimerkiksi pyörällä, suosittelen ottamaan kiintopisteeksi Pitkäkosken ulkoilumajan.
Korpipolku
Korpipolun pituus on 1,2 kilometriä, ja se on merkitty kuusimerkein ja sinikeltaisin merkkinauhoin. Polun alku on noin kilometrin päässä Niskalan pysäköintialueesta, jonka osoite on Kuninkaantammentie 40. Tiellä on myös viitoitus polun alkuun. Korpipolun varrella pääsee opastaulujen avulla tutustumaan enemmän luontoon.
Niskalassa on myös puulajipuisto, jossa pääsee tutustumaan noin 60 eri lajin lehtipuihin ja pensaisiin, mänty- ja kuusilajeihin, kuuteen lehtikuusilajiin sekä ruohovartiseen kasvilajistoon. Puulajipuisto on Kuninkaantammentien ja Fallintien risteyksen P-paikalta 200 m länteen.
Alueen muut tärpit
Vantaanjoen rannalla lähellä Haltialan tilaa on myös Ruutinkoski, jossa on mukava kävellä, ja taustalla pauhaa koski.
Haltialan tilalla on monia kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita, sikoja ja kanoja. Ne ovat kesästä syksyyn ulkona, jolloin niitä pääsee piha-alueella katsomaan aamusta iltaan. Ulkona on myös pieni lasten leikkipuisto. Ravintola Wanha Pehtoori on todella viihtyisiä sisä- ja terassitiloineen. Kesäisin tilan pihassa on myös ollut jäätelökioski. Haltialan tilaa ympäröi myös itselleni rakkaat peltomaisemat.
Olen usein ollut aamuisella kävelemässä Vantaanjoen rannassa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan senkin varrella on mukava kävellä. Vantaanjoen rantaa pitkin pääsee lähelle Tuomarinkylän kartanoa. Sieltä suosittelen Ravintola Annan kartanoa. Täältä voit lukea myös kiinnostavaa historiaa kartanosta.