Jokavuotinen ”kevätväsähdys” ja hyvinvoinnin buustaamista

Yhteistyö: Terveyskaista

Tiedättekö mitä? Itselleni varma kesän lähestymisen merkki on vuodesta toiseen ollut se, että hetkellinen kisakestävyys meinaa loppua. Talvi on yleensä ollut sykkimistä ja alkukevät loppukiriä, ja kun aurinko on vihdoin alkanut lämmittää, vauhti on kiintynyt entisestään. 

Nuorempana yleinen vitsin aihe ystäväporukassani oli, että kun muut vasta heräsivät talvihorroksesta, itse olin jo ehtinyt ottaa lämpimistä keleistä kaiken ilon irti: sportannut kuin duracel-pupu sekä tullut ja mennyt sinne sun tänne aamusta iltaan. Tuon jälkeen perinteisesti iski kunnon flunssa, sillä väsymys laski vastustuskykyä. Monellehan pelkkä valon lisääntyminen tuo ns. kevätväsymystä, mutta itselläni yleensä yksinkertaisesti kilometrit alkavat painaa ja akku valmiina kesäloman lataukseen. Ja kai sitä vaan haluaa hetken tauon arjen palapelin eli yrittäjyyden, äitiyden ja harrastusten yhteensovittamiselta. 

Mitä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu?

Vaikka elämääni ei ole kuulunut enää pitkään aikaan kilpaurheilua, rakastan edelleen liikkua. Näin vanhemmiten on täytynyt vain ottaa tarkemmin huomioon, mitä liikuntamuotoa oma kroppa kestää. (Leikatut polvet ja aikaisemmin murtunut selän nikama oireilevat tietynlaisen treenin jälkeen) Silti rukoilen, että tavat liikkua eivät näiden syiden vuoksi lopu kesken. Nykyään talvikaudella käyn aikuisten taitoluistelussa sekä jumppailen kotona. Kun oma luistelun kesätauko alkoi toukokuun alussa, olen tehnyt taas enemmän isommilla painoilla kuntosalityyppistä treeniä sekä hyppyjä lähellä olevalla ulkokuntosalilla. 

Olen aina ajatellut hyvinvoinnin koostuvan monestakin asiasta, kuten riittävästä levosta, liikunnasta ja monipuolisesta ruokavaliosta. Tuohonhan päälle kuuluu vielä monia muitakin osa-alueita. Mutta koska tiedän, etten syö tarpeeksi monipuolisesti, olen aina tottunut syömään monivitamiineja ruokavalion tueksi. Tiedättekö mitä? Luulen myös tunnistavani sen tunteen, kun en ole saanut esimerkiksi tarpeeksi C-vitamiinia. B-vitamiinin puute taas näkyy minulla aina todella vaikean kuivina huulina, joihin ei tunnu edes huulirasvat auttavan. Tietyillä ravintoaineilla, kuten magnesiumilla olen pyrkinyt myös helpottamaan lihasten palautumista luisteluiden ja kuntosalitreenin jälkeen. 

Apua vitamiineista

Sain Terveyskaistalta käyttööni monipuolisen vitamiinipaketin: Hehku Kollageeni & Hyaluronia, Aurinko D:tä, Magnesiumia, Sinkkiä, C-vitamiiniä ja Ubikinonia. Näistä Kollageeni & Hyaluroni sekä Ubikinoni olivat uusia tuttavuuksia, vaikka olinkin lukenut niistä paljon jo aiemmin.  Minullahan on alopecia areata autoimmuniteettisairaus, joka on onneksi elämäni aikana näkyvästi puhjennut vain kahdesti. Nyt hiukset ovat taas kolmisen vuotta kasvaneet normaalisti. Mutta tuonkin varalle halusin testailla eri ravinneaineiden vaikutusta hiuksiin. 

Terveyskaista on kotimainen vuonna 2007 perustettu terveellistä elämäntapaa tukevien ravintolisien markkinoija. Sen tuotteilla on Avainlippu merkkinä kotimaisuudesta. 

Kirjoittelin alle havaintoja käyttöönotetuista tuotteista sekä niitä syitä, joiden vuoksi koen niiden täydentävän omaa arjen hyvinvoinnin palettiani. 

Aurinko D

Moni varmaan tietää, että saamme D-vitamiinia auringosta. Koska tarvitsemme D-vitamiinia ympäri vuoden, varsinkin pimeinä vuoden aikoina sen saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. D-vitamiini mm. edistää kalsiumin imeytymistä ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. 

Magnesiumsitraatti

Itselläni magnesium on aina ollut edistämässä normaalia lihasten toimintaa ja apuna palautumiseen. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän sitä poistuu kehosta hien ja virtsan mukana. Se myös vähentää väsymystä ja uupumusta. Magnesium sitraatti imeytyy nopeammin, eikä mahan sisällön happamuus vaikuta sen imeytymiseen. 

Sinkki + kupari

Sinkki edistää normaalia kognitiivista toimintaa ja kupari hermoston toimintaa. Hyvä yhdistelmä! Sinkki edistää ihon, hiusten, kynsien ja luuston pysymistä normaaleina ja kupari edistää ihon ja hiusten normaalia pigmentoitumista.

Aurinko C

C-vitamiini edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja hermoston normaalia toimintaa. Elimistömme ei pysty itse valmistamaan tai varastoimaan C-vitamiinia. Vesiliukoisena vitamiinina se tulee ylimääräinen aina pois elimistöstä virtsan mukana. Olen yleensä ottanut C-vitamiinia myös vastustuskyvyn parantamiseen sekä ennen kaikkea flunssan oireiden alkaessa. C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, edistää raudan imeytymistä sekä suojaa soluja hapettumiselta.

Ubikinoni

Itselleni Ubikinoni eli koentsyymi Q10 oli uusi tuttavuus. Verkkosivuilla kerrotaan, että Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on rasvaliukoinen vitamiinin kaltainen aine ja sitä löytyy luonnostaan jokaisesta kehon solusta, pääasiassa solujen energialaitoksista, mitokondrioista. Sillä on tärkeä rooli solujen energia-aineenvaihdunnassa, ATP:n muodostuksessa. Ubikinonia on eniten niissä elimissä, joissa energian tarve on suurin: sydämessä, munuaisissa, maksassa ja lihaksissa.

Hehku Kollageeni & Hyaluroni

Moni sanoo: ”Kauneutta ei saa purkista”, mutta entä jos kropan omaa tuotantoa pystyisi tehostamaan lisäravinteilla? Kollageeni on kehon yleisin proteiini ja kehon itsensä tuottama ihon, hampaiden, luiden, jänteiden ja rustojen rakennusaine. Kollageenin sanotaan tehostavan kehon omaa kollageenituotantoa ja edistävän solujen uusiutumista. Kun ikäännymme, kehomme muodostaa vähemmän kollageenia. Muodostumisen heikkenemisen voi huomata ihon veltostumisesta ja juonteiden synnystä.

Oma jaksamisen maksimointi 

Lähtökohtaisesti koen Terveyskaistan ravintolisien tukevan omaa jaksamistani, energiatasojani ja vastustuskykyäni, joita arjen hektisyys aivan silmin nähden välillä laskee. Omalla kohdallani oli erinomainen juttu, että monessa Terveyskaistan tuotteessa oli mukana joko kaksi tai useampi tärkeä lisäravinne. Heidän verkkosivuilla on koottuna myös erilaisia tuotepaketteja, joihin kuuluu monipuolinen tuotesetti. 

Kurkkaattehan heidän verkkokauppaan, sillä koodilla NINNIOHIA saatte -20% alennuksen tuotteista. Alennus koskee myös jo alennettuja tuotteita. 

ps. Artikkelin kuvia oli muuten kiva ottaa, sillä minimimmi halusi toimia osaksi kuvaajana <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *